Nowadays the issue of residues of anabolic substances in meat is very important for European consumers. Europe seeks to ensure a high level of food safety through monitoring and surveillance plans and controls on these illicitly used substances, but other countries have different approaches and legislation in this topic. Among the substances used for anabolic purposes, stand out steroid molecules, used since the last century. It did't take long time to understand that, in addition to the positive effects of muscle growth, these substances also lead to more or less serious effects for consumers who ingest meat containing their residues. Therefore, it is very important to have an adequate and up-to-date control system, both at European and national level. In this thesis, I'm going to present the different steroid substances, their mechanism of action, the undesirable effects they cause in humans and/or in animals and the controls/limits applied. In addition, the PNR (national plan for the detection of residues), its contents and the regulations, directives and decrees on this subject are described.

Al giorno d'oggi il tema dei residui di sostanze anabolizzanti nelle carni è molto sentito dai consumatori europei. L'Europa cerca di garantire un elevato livello di sicurezza alimentare tramite piani di monitoraggio e sorveglianza e controlli su queste sostanze utilizzate a scopo illecito ma altri Paesi hanno approcci e legislazione diversi in questo ambito. Tra le sostanze utilizzate a scopo anabolizzante spiccano le molecole steroidee, impiegate fin dal secolo scorso. Non è servito molto tempo per capire che, oltre agli effetti positivi di crescita muscolare, queste sostanze portano a effetti più o meno gravi anche ai consumatori che ingeriscono carni contenenti loro residui. Quindi, è molto importante avere un sistema di controllo adeguato e al passo con i tempi, sia a livello europeo che nazionale. In questa tesi, vengono presentate le diverse sostanze steroidee, il loro meccanismo d'azione, gli effetti indesiderati che causano nell'uomo e/o negli animali e i controlli/limiti applicati. Inoltre, vengono descritti il PNR (piano nazionale per la ricerca dei residui), i suoi contenuti e i regolamenti, direttive e decreti su questo tema.

Trattamenti illeciti: residui di steroidi nelle carni.

ROCCOBERTON, NADIA
2022/2023

Abstract

Nowadays the issue of residues of anabolic substances in meat is very important for European consumers. Europe seeks to ensure a high level of food safety through monitoring and surveillance plans and controls on these illicitly used substances, but other countries have different approaches and legislation in this topic. Among the substances used for anabolic purposes, stand out steroid molecules, used since the last century. It did't take long time to understand that, in addition to the positive effects of muscle growth, these substances also lead to more or less serious effects for consumers who ingest meat containing their residues. Therefore, it is very important to have an adequate and up-to-date control system, both at European and national level. In this thesis, I'm going to present the different steroid substances, their mechanism of action, the undesirable effects they cause in humans and/or in animals and the controls/limits applied. In addition, the PNR (national plan for the detection of residues), its contents and the regulations, directives and decrees on this subject are described.
2022
Illicit treatments: steroid residues in meats.
Al giorno d'oggi il tema dei residui di sostanze anabolizzanti nelle carni è molto sentito dai consumatori europei. L'Europa cerca di garantire un elevato livello di sicurezza alimentare tramite piani di monitoraggio e sorveglianza e controlli su queste sostanze utilizzate a scopo illecito ma altri Paesi hanno approcci e legislazione diversi in questo ambito. Tra le sostanze utilizzate a scopo anabolizzante spiccano le molecole steroidee, impiegate fin dal secolo scorso. Non è servito molto tempo per capire che, oltre agli effetti positivi di crescita muscolare, queste sostanze portano a effetti più o meno gravi anche ai consumatori che ingeriscono carni contenenti loro residui. Quindi, è molto importante avere un sistema di controllo adeguato e al passo con i tempi, sia a livello europeo che nazionale. In questa tesi, vengono presentate le diverse sostanze steroidee, il loro meccanismo d'azione, gli effetti indesiderati che causano nell'uomo e/o negli animali e i controlli/limiti applicati. Inoltre, vengono descritti il PNR (piano nazionale per la ricerca dei residui), i suoi contenuti e i regolamenti, direttive e decreti su questo tema.
Steroidi
Carni
Trattamenti illeciti
Ormoni
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
ROCCOBERTON_NADIA.pdf

accesso riservato

Dimensione 1.52 MB
Formato Adobe PDF
1.52 MB Adobe PDF

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/49194