The present study aims to contribute to adapting a short version of the Intuitive Eating Scale-2 (IES-2; Tylka and Kroon Van Diest, 2013). The Intuitive Eating Style represents an adaptive style based on eating triggered by physiological hunger and satiety signals. The four dimensions of the scale are Unconditional Permission to Eat, Eating for Physical Rather than Emotional Reasons, Reliance on Hunger and Satiety Cues, and Body-Food Choice Congruence. A further study aim is to explore the relationship between the dimensions of the IES-2 short scale and the factors of a social desirability scale (BIRD 6; Manganelli e Bobbio, 2011), the consumption of unhealthy food, and body mass index. A convenience sample of 359 Italian university students (mean age 23 years; 62% women) was interviewed by means of an online questionnaire. The results of the confirmatory factor analysis support the four-dimensions structure of the scale. It was found that men, compared to women, have higher scores only in the EPR dimension: they tend more than women to eat for physical rather than emotional reasons. Results showed also that people with a tendency to provide a positive and honest evaluation of themselves, to protect and maintain positive their self-esteem, also tend to eat because they are physically hungry, rather than to cope with negative emotions, and tend to make their food choices coincide with the needs of their body. Whereas people who present their public self positively are inclined to match their food choices with the needs of their body. The consumption of unhealthy foods (salty and sweet snacks, fast food, and sausages) has been related to the IES-2 dimensions, the BIRD 6 factors, gender, and body mass index. It was found that men were more likely than women to consume sausages. The EPR, RHSC, and UPE dimensions were associated with low BMI. Furthermore, the B-FCC dimension was found to be negatively associated with the consumption of all four unhealthy foods considered, whereas the UPE was positively associated with these four food categories, in the whole sample and in the case of men and women. This study suggests further investigating intuitive eating style so that the stability of 0the relationships between intuitive eating, social desirability, body mass index, and unhealthy food intake can be studied over time.

Il presente studio ha l’obiettivo di fornire un contributo all’adattamento di una versione breve dell'Intuitive Eating Scale-2 (IES-2; Tylka e Kroon Van Diest, 2013). Lo stile alimentare intuitivo rappresenta uno stile adattivo basato su un’alimentazione attivata dalla fame fisiologica e dai segnali di sazietà. La scala è composta da quattro dimensioni: Unconditional Permission to Eat (UPE), Eating for Physical Rather Than Emotional Reasons (EPR), Reliance on Hunger and Satiety Cues (RHSC) e Body-Food Choice Congruence (B-FCC). Ulteriore obiettivo di questo studio, è esplorare le relazioni tra le dimensioni della scala breve IES-2, le dimensioni di una scala che rileva la desiderabilità sociale (BIRD 6; Manganelli e Bobbio, 2011), il consumo di cibi non sani e l'indice di massa corporea. Grazie a un questionario online, è stato intervistato un campione di convenienza composto da 359 studenti universitari italiani (età media 23 anni; 62% sono donne). I risultati dell’analisi fattoriale confermativa sostengono la struttura a quattro fattori della scala. In particolare, nello studio è stato trovato che gli uomini, rispetto alle donne, presentano punteggi più alti solo nella dimensione EPR: essi tendono più delle donne a mangiare per ragioni fisiche, piuttosto che emotive. Le analisi di correlazione tra le dimensioni della scala BIRD 6 e quelle della IES-2 evidenziano che persone con una tendenza anche inconsapevole a fornire una valutazione positiva e onesta di sé, allo scopo di proteggere e mantenere positiva la propria autostima, tendono anche a mangiare perché fisicamente affamati, piuttosto che per fare fronte a stati molto negativi e tendono a far coincidere le loro scelte alimentari con i bisogni del corpo. Mentre persone che presentano positivamente il proprio sé pubblico sono propense a far coincidere le loro scelte alimentari con i bisogni del loro corpo. Il consumo di cibi non salutari (snack salati e dolci, cibo fast food e insaccati) è stato messo in relazione con le dimensioni della scala IES-2, quelle della BIRD 6, il genere e l’indice di massa corporea. È emerso che gli uomini consumano più frequentemente delle donne insaccati. Le dimensioni EPR, RHSC e UPE sono state associate a un BMI basso. Inoltre, è emerso che la dimensione B-FCC è associata negativamente al consumo di tutte e quattro le categorie di cibi non salutari considerate, mentre la dimensione UPE è associata positivamente a queste quattro categorie alimentari, nel caso dell’intero campione e di uomini e donne. Questo studio suggerisce di indagare ulteriormente lo stile alimentare intuitivo in modo da esaminare nel corso del tempo la stabilità delle relazioni tra alimentazione intuitiva, desiderabilità sociale, indice di massa corporea e assunzione di cibo non sano.

Lo stile alimentare intuitivo e la desiderabilità sociale. Uno studio su studenti universitari

FARINEA, ANNA
2022/2023

Abstract

The present study aims to contribute to adapting a short version of the Intuitive Eating Scale-2 (IES-2; Tylka and Kroon Van Diest, 2013). The Intuitive Eating Style represents an adaptive style based on eating triggered by physiological hunger and satiety signals. The four dimensions of the scale are Unconditional Permission to Eat, Eating for Physical Rather than Emotional Reasons, Reliance on Hunger and Satiety Cues, and Body-Food Choice Congruence. A further study aim is to explore the relationship between the dimensions of the IES-2 short scale and the factors of a social desirability scale (BIRD 6; Manganelli e Bobbio, 2011), the consumption of unhealthy food, and body mass index. A convenience sample of 359 Italian university students (mean age 23 years; 62% women) was interviewed by means of an online questionnaire. The results of the confirmatory factor analysis support the four-dimensions structure of the scale. It was found that men, compared to women, have higher scores only in the EPR dimension: they tend more than women to eat for physical rather than emotional reasons. Results showed also that people with a tendency to provide a positive and honest evaluation of themselves, to protect and maintain positive their self-esteem, also tend to eat because they are physically hungry, rather than to cope with negative emotions, and tend to make their food choices coincide with the needs of their body. Whereas people who present their public self positively are inclined to match their food choices with the needs of their body. The consumption of unhealthy foods (salty and sweet snacks, fast food, and sausages) has been related to the IES-2 dimensions, the BIRD 6 factors, gender, and body mass index. It was found that men were more likely than women to consume sausages. The EPR, RHSC, and UPE dimensions were associated with low BMI. Furthermore, the B-FCC dimension was found to be negatively associated with the consumption of all four unhealthy foods considered, whereas the UPE was positively associated with these four food categories, in the whole sample and in the case of men and women. This study suggests further investigating intuitive eating style so that the stability of 0the relationships between intuitive eating, social desirability, body mass index, and unhealthy food intake can be studied over time.
2022
Intuitive eating style and social desirability. A study on Italian university students
Il presente studio ha l’obiettivo di fornire un contributo all’adattamento di una versione breve dell'Intuitive Eating Scale-2 (IES-2; Tylka e Kroon Van Diest, 2013). Lo stile alimentare intuitivo rappresenta uno stile adattivo basato su un’alimentazione attivata dalla fame fisiologica e dai segnali di sazietà. La scala è composta da quattro dimensioni: Unconditional Permission to Eat (UPE), Eating for Physical Rather Than Emotional Reasons (EPR), Reliance on Hunger and Satiety Cues (RHSC) e Body-Food Choice Congruence (B-FCC). Ulteriore obiettivo di questo studio, è esplorare le relazioni tra le dimensioni della scala breve IES-2, le dimensioni di una scala che rileva la desiderabilità sociale (BIRD 6; Manganelli e Bobbio, 2011), il consumo di cibi non sani e l'indice di massa corporea. Grazie a un questionario online, è stato intervistato un campione di convenienza composto da 359 studenti universitari italiani (età media 23 anni; 62% sono donne). I risultati dell’analisi fattoriale confermativa sostengono la struttura a quattro fattori della scala. In particolare, nello studio è stato trovato che gli uomini, rispetto alle donne, presentano punteggi più alti solo nella dimensione EPR: essi tendono più delle donne a mangiare per ragioni fisiche, piuttosto che emotive. Le analisi di correlazione tra le dimensioni della scala BIRD 6 e quelle della IES-2 evidenziano che persone con una tendenza anche inconsapevole a fornire una valutazione positiva e onesta di sé, allo scopo di proteggere e mantenere positiva la propria autostima, tendono anche a mangiare perché fisicamente affamati, piuttosto che per fare fronte a stati molto negativi e tendono a far coincidere le loro scelte alimentari con i bisogni del corpo. Mentre persone che presentano positivamente il proprio sé pubblico sono propense a far coincidere le loro scelte alimentari con i bisogni del loro corpo. Il consumo di cibi non salutari (snack salati e dolci, cibo fast food e insaccati) è stato messo in relazione con le dimensioni della scala IES-2, quelle della BIRD 6, il genere e l’indice di massa corporea. È emerso che gli uomini consumano più frequentemente delle donne insaccati. Le dimensioni EPR, RHSC e UPE sono state associate a un BMI basso. Inoltre, è emerso che la dimensione B-FCC è associata negativamente al consumo di tutte e quattro le categorie di cibi non salutari considerate, mentre la dimensione UPE è associata positivamente a queste quattro categorie alimentari, nel caso dell’intero campione e di uomini e donne. Questo studio suggerisce di indagare ulteriormente lo stile alimentare intuitivo in modo da esaminare nel corso del tempo la stabilità delle relazioni tra alimentazione intuitiva, desiderabilità sociale, indice di massa corporea e assunzione di cibo non sano.
Intuitive eating
IES-2
Studenti
Social desirability
Stile alimentare
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