The present thesis aimed to evaluate and highlight the differences between organic and conventional farming of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). This comparison was approached both from a bibliographic perspective, describing breeding techniques and current regulations, and from a practical standpoint, using data collected during the year 2021 from two production sites: an organic one (Alano di Piave, BL) and a conventional one (Istrana, TV) managed by a local trout farming company (Azienda Agricola Rio Fontane). Specifically, data related to water quality, biomass production, fish growth performance, mortality, and the composition and characteristics of feed used were analyzed and compared. The objective was to identify the strengths and weaknesses of both production approaches, providing, where possible, useful insights to improve production efficiency and animal welfare.
La presente tesi ha inteso valutare ed evidenziare le differenze tra allevamento biologico e convenzionale della trota iridea (Oncorhynchus mykiss). Tale confronto è stato affrontato sia dal punto di vista bibliografico, descrivendo le tecniche di allevamento e le normative vigenti, che dal punto di vista pratico, utilizzando dei dati raccolti durante l’anno 2021 in due realtà produttive: una biologica (Alano di Piave, BL) ed una convenzionale (Istrana, TV) gestite da una azienda di troticoltura veneta (Azienda Agricola Rio Fontane). Nello specifico, sono stati analizzati e confrontati i dati relativi alla qualità dell’acqua, alla biomassa prodotta ed alle performance di crescita dei pesci, alla mortalità ed infine alla composizione e caratteristiche dei mangimi utilizzati durante l’anno produttivo. L’obiettivo è stato quello di individuare punti di forza e di debolezza di entrambi gli indirizzi produttivi fornendo, ove possibile, indicazioni utili a migliorare l’efficienza delle produzioni ed il benessere degli animali.
Allevamento biologico e convenzionale della trota iridea: due realtà produttive a confronto
BENATO, GIADA
2022/2023
Abstract
The present thesis aimed to evaluate and highlight the differences between organic and conventional farming of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). This comparison was approached both from a bibliographic perspective, describing breeding techniques and current regulations, and from a practical standpoint, using data collected during the year 2021 from two production sites: an organic one (Alano di Piave, BL) and a conventional one (Istrana, TV) managed by a local trout farming company (Azienda Agricola Rio Fontane). Specifically, data related to water quality, biomass production, fish growth performance, mortality, and the composition and characteristics of feed used were analyzed and compared. The objective was to identify the strengths and weaknesses of both production approaches, providing, where possible, useful insights to improve production efficiency and animal welfare.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Tesi STAN-LT_GiadaBenato_Finale.pdf
accesso aperto
Dimensione
935.35 kB
Formato
Adobe PDF
|
935.35 kB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License
https://hdl.handle.net/20.500.12608/54007