This study deals with Clostridium Difficile, a pathogen that produces toxins that are the virulence factor. Initially considered as part of the bacterial flora of a healthy person, some cases have recently occurred following ingestion of food contaminated with Clostridium Difficile. Such cases are becoming more and more frequent and seem to be increasingly related to food ingestion.
Questo studio tratta del Clostridium Difficile, un patogeno che produce tossine le quali sono il fattore di virulenza. Inizialmente considerato come parte della flora batterica di un soggetto sano, ma recentemente si sono verificati casi a seguito di ingestione di alimenti contaminati da Clostridium Difficile. Tali casi sono sempre più frequenti e sembrano essere sempre più correlati all'ingestione di alimenti.
Clostridium Difficile: un patogeno emergente con gli alimenti?
ZAFFARANO, VERONICA
2022/2023
Abstract
This study deals with Clostridium Difficile, a pathogen that produces toxins that are the virulence factor. Initially considered as part of the bacterial flora of a healthy person, some cases have recently occurred following ingestion of food contaminated with Clostridium Difficile. Such cases are becoming more and more frequent and seem to be increasingly related to food ingestion.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Zaffarano_veronica.pdf
accesso riservato
Dimensione
692.59 kB
Formato
Adobe PDF
|
692.59 kB | Adobe PDF |
The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License
https://hdl.handle.net/20.500.12608/59174