Study on an integration tool in fertilization in horticulture for increasing its sustainability. The paper addresses the problems, especially environmental problems, related to inorganic fertilization that have been growing rapidly since the Green Revolution. In addressing the problems of fertilization in a more sustainable way, biostimulants are proposed as a tool. The topic is addressed, giving definition and classification of these and reporting several case studies from the recent bibliography in their use in horticulture as a means of reducing fertilization and increasing its efficiency. In this regard, experimental work on the application of a biostimulant product in lettuce is reported, referring to the results and drawing conclusions regarding their possible widespread use.

Studio su uno strumento di integrazione nella fertilizzazione in orticoltura, per l'aumento della sostenibilità di questa. Nell'elaborato si affrontano i problemi, soprattutto ambientali, legati alle fertilizzazione inorganica in forte crescita dalla rivoluzione verde in poi. Nell'affrontare le problematiche delle fertilizzazioni in una via più sostenibile si propone come strumento, i biostimolanti. Si affronta l'argomento, dando definizione e classificazione di questi e riportando diversi casi studio della recente bibliografia nel loro utilizzo in orticoltura come mezzo per ridurre la fertilizzazione e aumentarne l'efficienza. A questo proposito si riporta un lavoro sperimentale di applicazione di un prodotto biostimolante in lattuga, riferendosi ai risultati si traggono conclusioni in merito al loro possibile utilizzo diffuso.

Biostimolanti, strumento sinergico nella concimazione delle specie orticole: applicazioni su lattuga

SALVADOR, MICHELE
2022/2023

Abstract

Study on an integration tool in fertilization in horticulture for increasing its sustainability. The paper addresses the problems, especially environmental problems, related to inorganic fertilization that have been growing rapidly since the Green Revolution. In addressing the problems of fertilization in a more sustainable way, biostimulants are proposed as a tool. The topic is addressed, giving definition and classification of these and reporting several case studies from the recent bibliography in their use in horticulture as a means of reducing fertilization and increasing its efficiency. In this regard, experimental work on the application of a biostimulant product in lettuce is reported, referring to the results and drawing conclusions regarding their possible widespread use.
2022
Biostimulants, synergistic tool in the fertilization of horticultural species: applications on lettuce
Studio su uno strumento di integrazione nella fertilizzazione in orticoltura, per l'aumento della sostenibilità di questa. Nell'elaborato si affrontano i problemi, soprattutto ambientali, legati alle fertilizzazione inorganica in forte crescita dalla rivoluzione verde in poi. Nell'affrontare le problematiche delle fertilizzazioni in una via più sostenibile si propone come strumento, i biostimolanti. Si affronta l'argomento, dando definizione e classificazione di questi e riportando diversi casi studio della recente bibliografia nel loro utilizzo in orticoltura come mezzo per ridurre la fertilizzazione e aumentarne l'efficienza. A questo proposito si riporta un lavoro sperimentale di applicazione di un prodotto biostimolante in lattuga, riferendosi ai risultati si traggono conclusioni in merito al loro possibile utilizzo diffuso.
Biostimolanti
Lattuga
Microrganismi
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/59329