Tuber melanosporum is a hypogeous ascomycetes fungus that forms ectomycorrhizal symbioses with various host plants, giving rise to the formation of edible fruiting bodies of high economic value. For successful truffle cultivation, the quality of the plants in the initial phase is crucial. This thesis considers some bacterial species that collaborate in the process of root symbiosis by promoting, on the one hand, the degree of mycorrhization and, on the other hand, the development of plant roots. This is why their use is convenient as a treatment for plants inoculated with spores and mycelial propagules of the fungus.

Tuber melanosporum è un fungo ascomicete ipogeo che forma simbiosi ectomicorriziche con diverse piante ospiti, dando luogo alla formazione di corpi fruttiferi commestibili di alto valore economico. Affinché la coltivazione del tartufo abbia successo, è fondamentale la qualità delle piante nella fase iniziale. Questa tesi prende considerazione alcune specie batteriche che collaborano al processo di simbiosi radicale promuovendo da un lato il grado di micorrizazione, dall’altro lo sviluppo delle radici delle piante, motivo per cui risulta conveniente il loro utilizzo come trattamento per le piante inoculate con spore e propaguli miceliari del fungo.

Influenza dei batteri del suolo sulla micorrizzazione e loro impatto sulla produzione tartuficola del Tuber Melanosporum

BRESCELLO, MARIA PAOLA
2023/2024

Abstract

Tuber melanosporum is a hypogeous ascomycetes fungus that forms ectomycorrhizal symbioses with various host plants, giving rise to the formation of edible fruiting bodies of high economic value. For successful truffle cultivation, the quality of the plants in the initial phase is crucial. This thesis considers some bacterial species that collaborate in the process of root symbiosis by promoting, on the one hand, the degree of mycorrhization and, on the other hand, the development of plant roots. This is why their use is convenient as a treatment for plants inoculated with spores and mycelial propagules of the fungus.
2023
Soil bacteria influence on mycorrhization and their impact on Tuber Melanosporum truffle production
Tuber melanosporum è un fungo ascomicete ipogeo che forma simbiosi ectomicorriziche con diverse piante ospiti, dando luogo alla formazione di corpi fruttiferi commestibili di alto valore economico. Affinché la coltivazione del tartufo abbia successo, è fondamentale la qualità delle piante nella fase iniziale. Questa tesi prende considerazione alcune specie batteriche che collaborano al processo di simbiosi radicale promuovendo da un lato il grado di micorrizazione, dall’altro lo sviluppo delle radici delle piante, motivo per cui risulta conveniente il loro utilizzo come trattamento per le piante inoculate con spore e propaguli miceliari del fungo.
tartufo
batteri
micorrize
tartuficoltura
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Brescello_MariaPaola.pdf

accesso aperto

Dimensione 7.1 MB
Formato Adobe PDF
7.1 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/72935