The thesis deals with the genetic improvement of dairy cows, while analyzing the present situation and the future perspectives. The genetic improvement of dairy cows has been and still is a fundamental technique to have a better productive and reproductive performance of cattle. The initial part of the thesis focuses on the earliest selection programmes, which started at the end of XIX century, but since the second half of the XX century they have become more relevant, and the increase of the milk production has been the primary aim of the selection programmes. Other traits later have been included in the selection goals such as: body conformation, longevity, calving, workability, fertility and health. Successively, since the early 2000s the first selection indexes have been introduced, which allow to estimate precisely the genetic value of an animal, and a few years later the genomic selection has revolutionized the industry of dairy cows. In the last decade genomic selection has allowed a great qualitative advancement in the genetic progress of dairy cows. The second part of the paper deals with the new selection index implemented on a national level for Italian Holstein. The new indexes focus on the traits which are not directly linked to milk production, but that are correlated to the economic budget of the farm and to the environmental aspects, which is becoming more and more important nowadays. Finally, there is a global overview on the main traits which are the target of the present and future genetic improvements, aiming at having more efficient dairy cows, with fewer health problems and lower environmental impact.

La tesi affronta il tema del miglioramento genetico della vacca da latte, analizzando la situazione attuale e le prospettive future. Il miglioramento genetico delle vacche da latte è stato ed è attualmente una tecnica fondamentale per il miglioramento delle prestazioni produttive e riproduttive dei bovini. La parte iniziale della tesi si focalizza sui primi programmi di selezione che hanno origine alla fine del XIX secolo, ma è dalla meta del XX secolo che prendono maggiore importanza, dove, l'obiettivo di selezione primario è quello legato all’aumento della quantità di latte prodotta. Altri caratteri vengono poi inclusi negli obiettivi di selezione come conformazione corporea, longevità, facilità al parto, lavorabilità, fertilità e salute. Successivamente all'inizio degli anni 2000 vengono introdotti i primi indici di selezione che permettono di stimare precisamente il valore genetico di un soggetto, e qualche anno dopo l'arrivo della selezione genomica rivoluzionerà l’industria dei bovini da latte. Selezione genomica che nell’ultimo decennio ha permesso un grande salto qualitativo nel progresso genetico delle vacche da latte. Nella seconda parte dell’elaborato vengono trattati i nuovi indici di selezione implementati a livello nazionale per la Frisona italiana. I nuovi indici si focalizzano sui caratteri non legati direttamente alla produzione di latte ma comunque correlati al bilancio economico aziendale, e all’aspetto ambientale che prende sempre più importanza. Infine, una panoramica a livello globale sui principali caratteri oggetto del miglioramento genetico attuali e futuri rivolti ad avere vacche da latte più efficienti, con minori problemi di salute e meno impattanti a livello ambientale.

Il miglioramento genetico della vacca da latte: situazione e prospettive

BRESIN, RODOLFO
2023/2024

Abstract

The thesis deals with the genetic improvement of dairy cows, while analyzing the present situation and the future perspectives. The genetic improvement of dairy cows has been and still is a fundamental technique to have a better productive and reproductive performance of cattle. The initial part of the thesis focuses on the earliest selection programmes, which started at the end of XIX century, but since the second half of the XX century they have become more relevant, and the increase of the milk production has been the primary aim of the selection programmes. Other traits later have been included in the selection goals such as: body conformation, longevity, calving, workability, fertility and health. Successively, since the early 2000s the first selection indexes have been introduced, which allow to estimate precisely the genetic value of an animal, and a few years later the genomic selection has revolutionized the industry of dairy cows. In the last decade genomic selection has allowed a great qualitative advancement in the genetic progress of dairy cows. The second part of the paper deals with the new selection index implemented on a national level for Italian Holstein. The new indexes focus on the traits which are not directly linked to milk production, but that are correlated to the economic budget of the farm and to the environmental aspects, which is becoming more and more important nowadays. Finally, there is a global overview on the main traits which are the target of the present and future genetic improvements, aiming at having more efficient dairy cows, with fewer health problems and lower environmental impact.
2023
Genetic improvement of dairy cows: current situation and perspectives
La tesi affronta il tema del miglioramento genetico della vacca da latte, analizzando la situazione attuale e le prospettive future. Il miglioramento genetico delle vacche da latte è stato ed è attualmente una tecnica fondamentale per il miglioramento delle prestazioni produttive e riproduttive dei bovini. La parte iniziale della tesi si focalizza sui primi programmi di selezione che hanno origine alla fine del XIX secolo, ma è dalla meta del XX secolo che prendono maggiore importanza, dove, l'obiettivo di selezione primario è quello legato all’aumento della quantità di latte prodotta. Altri caratteri vengono poi inclusi negli obiettivi di selezione come conformazione corporea, longevità, facilità al parto, lavorabilità, fertilità e salute. Successivamente all'inizio degli anni 2000 vengono introdotti i primi indici di selezione che permettono di stimare precisamente il valore genetico di un soggetto, e qualche anno dopo l'arrivo della selezione genomica rivoluzionerà l’industria dei bovini da latte. Selezione genomica che nell’ultimo decennio ha permesso un grande salto qualitativo nel progresso genetico delle vacche da latte. Nella seconda parte dell’elaborato vengono trattati i nuovi indici di selezione implementati a livello nazionale per la Frisona italiana. I nuovi indici si focalizzano sui caratteri non legati direttamente alla produzione di latte ma comunque correlati al bilancio economico aziendale, e all’aspetto ambientale che prende sempre più importanza. Infine, una panoramica a livello globale sui principali caratteri oggetto del miglioramento genetico attuali e futuri rivolti ad avere vacche da latte più efficienti, con minori problemi di salute e meno impattanti a livello ambientale.
vacca da latte
miglioramento
genetica
genomica
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/72936