With over 402,000 raised, the buffalo population now represents an important reality in the Italian livestock panorama. The breeding of the Italian Mediterranean buffalo breed is traditionally present in the South of the peninsula where over 80% of the national population is concentrated, while in the regions of Northern Italy there are about 12,000 buffaloes equal to 3% of the national total. The data of the functional controls by the Italian Breeders Association for the year 2023 reveal an average production of 2361 kg of milk for a standard lactation lasting 270 days. In Veneto, about 500 buffaloes raised in 3 companies in the region are subjected to functional controls. The average regional productivity is 2165 kg of milk per lactation. This thesis aims to model the trend of milk production during lactation through the daily collection of data on the individual production of buffalo milk present in a buffalo breeding in the province of Padua. The dataset created was analyzed to describe the trend of the lactation curve by adapting the daily production data with a Wood mathematical model. The analysis allowed to estimate the parameters that describe the lactation curve and also to evaluate the effect of some factors that influence its trend.
Con oltre 402.000 allevati, la popolazione bufalina rappresenta ormai una importante realtà nel panorama zootecnico italiano. L’allevamento della bufala di razza Mediterranea Italiana è tradizionalmente presente nel Sud della penisola dove si concentra oltre l’80% della popolazione nazionale, mentre nelle regioni del Nord Italia sono presenti circa 12.000 bufale pari al 3% del totale nazionale. I dati dei controlli funzionali a cura dell’Associazione Italiana Allevatori per l’anno 2023 rivelano una produzione media di 2361 kg di latte per una lattazione standard della durata di 270 giorni. Nel Veneto, sono state sottoposte a controlli funzionali circa 500 bufale allevate in 3 aziende presenti nella regione. La media produttiva regionale è di 2165 kg di latte per lattazione. Questa tesi si pone l’obiettivo di modellizzare l’andamento della produzione di latte nel corso della lattazione attraverso la raccolta giornaliera di dati sulla produzione individuale di latte di bufale presenti in un allevamento di bufale della provincia di Padova. Il dataset così creato è stato analizzato per descrivere l’andamento della curva di lattazione fittando i dati produttivi giornalieri con un modello matematico di Wood. L’analisi ha permesso di stimare i parametri che descrivono la curva di lattazione e di valutare anche l’effetto di alcuni fattori che ne influenzano l'andamento.
Analisi della curva di lattazione nella bufala di razza Mediterranea Italiana e dei principali fattori che la condizionano.
ZAMPIERI, LUCREZIA
2023/2024
Abstract
With over 402,000 raised, the buffalo population now represents an important reality in the Italian livestock panorama. The breeding of the Italian Mediterranean buffalo breed is traditionally present in the South of the peninsula where over 80% of the national population is concentrated, while in the regions of Northern Italy there are about 12,000 buffaloes equal to 3% of the national total. The data of the functional controls by the Italian Breeders Association for the year 2023 reveal an average production of 2361 kg of milk for a standard lactation lasting 270 days. In Veneto, about 500 buffaloes raised in 3 companies in the region are subjected to functional controls. The average regional productivity is 2165 kg of milk per lactation. This thesis aims to model the trend of milk production during lactation through the daily collection of data on the individual production of buffalo milk present in a buffalo breeding in the province of Padua. The dataset created was analyzed to describe the trend of the lactation curve by adapting the daily production data with a Wood mathematical model. The analysis allowed to estimate the parameters that describe the lactation curve and also to evaluate the effect of some factors that influence its trend.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Zampieri_Lucrezia.pdf
accesso aperto
Dimensione
4.3 MB
Formato
Adobe PDF
|
4.3 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License
https://hdl.handle.net/20.500.12608/73689