Introduction: Orthognathic surgery, a subspeciality of maxillofacial surgery, corrects dento-skeletal deformities. This procedure improves occlusion and resolves functional issues related to chewing, speech, and breathing, but it also triggers significant metabolic changes, necessitating dietary modification in the postoperative period. Orthognathic surgery is associated with increased metabolic stress, resulting in elevated energy and protein requirements. Post-surgery, patients may experience difficulties in food intake. This, combined with increased metabolic demands, can lead to nutritional deterioration and weight loss, as demonstrated by studies showing an average weight loss of 4,96 kg in orthognathic patients. This study aims to evaluate the effectiveness of a nutritional intervention using hypercaloric-hyperproteic ONS in limiting weight loss, primary objective, and improving body composition, secondary objective. Additionally, phase angle, measured by bioimpedance, will be monitored as an indicator of nutritional status and cellular health. Materials and methods: 17 patients, aged 18-40 (5F, 12 M), undergoing orthognathic surgery, at the Maxillofacial Surgery unit of Padua Hospital, where randomized into two groups: an intervention group (9 patients) receiving dietary counseling and ONS supplementation (325 kcal, 20g protein) for 4 weeks, and a control group (8 patients) receiving only dietary counselling. Anthropometric and body composition measurement were taken at 3 time points: preoperative (T0), immediately postoperative (T1), and one month post-surgery (T2). Results: the study revealed clinically significant trends. Patients in the intervention group showed reduced weight loss (2,1 kg p=0.034) compared to the control group (4,7 kg), alongside a 0,4° improvement in phase angle (p=0.009), indicating better body mass quality and nutritional response. Conclusion: postoperative nutritional support with ONS in orthognathic patients significantly improves the recovery by reducing weight loss and enhancing body composition and nutritional status. Although the sample size is limited, the result suggests that ONS, combined with appropriate dietary counselling, is an effective strategy for optimizing postoperative recovery and improving patient quality of life. Further studies are needed to increase sample size and statistical significance.

Introduzione:La chirurgia ortognatica, specialità della chirurgia maxillofacciale, corregge deformità dento-scheletriche, migliora funzioni come masticazione, fonazione e respirazione, ma comporta anche un aumento dello stress metabolico e un incremento del fabbisogno energetico e proteico nel periodo post-operatorio. Dopo l’intervento, i pazienti possono avere difficoltà nell'assumere alimenti, con un conseguente deterioramento dello stato nutrizionale e perdita di peso. Studi riportano una riduzione ponderale di 4,96 kg in questi pazienti. Questo studio mira a valutare l’efficacia di un supporto nutrizionale con ONS ipercalorici-iperproteici nel limitare il calo ponderale e migliorare la composizione corporea. MaterialieMetodi:Sono stati coinvolti 17 pazienti (5 F, 12 M), sottoposti a chirurgia ortognatica presso l’UOC Chirurgia Maxillo-Facciale dell’Ospedale di Padova, suddivisi in due gruppi. Il gruppo d’intervento ha ricevuto counselling dietetico e ONS per 4 settimane, mentre il gruppo di controllo ha ricevuto solo counselling. Sono state valutate le misure antropometriche, la composizione corporea e l’angolo di fase, a tre momenti: pre-operatorio (T0), post-operatorio (T1), e a un mese dall’intervento (T2).Risultati: I pazienti che hanno ricevuto ONS hanno mostrato una perdita di peso inferiore 2.1 kg(p=0.034)(-4.1%delPC) rispetto al gruppo di controllo 4.7 kg(-7.2%delPC) e un miglioramento dell’angolo di fase +0.4°(p=0.009), indicativo di una migliore qualità della massa corporea e stato nutrizionale. Conclusioni: L’integrazione con ONS ha dimostrato un impatto positivo sulla riduzione del calo ponderale e sul miglioramento della composizione corporea. Nonostante il campione limitato, i risultati suggeriscono l’efficacia degli ONS nel favorire il recupero post-chirurgico. Si sottolinea l’importanza di svolgere ulteriori studi per aumentare il campione e la significatività

Chirurgia ortognatica e nutrizione: efficacia del supporto nutrizionale orale nella gestione del peso e della composizione corporea post-intervento, uno studio prospettico osservazionale

CAVALLI, GIANMARCO
2023/2024

Abstract

Introduction: Orthognathic surgery, a subspeciality of maxillofacial surgery, corrects dento-skeletal deformities. This procedure improves occlusion and resolves functional issues related to chewing, speech, and breathing, but it also triggers significant metabolic changes, necessitating dietary modification in the postoperative period. Orthognathic surgery is associated with increased metabolic stress, resulting in elevated energy and protein requirements. Post-surgery, patients may experience difficulties in food intake. This, combined with increased metabolic demands, can lead to nutritional deterioration and weight loss, as demonstrated by studies showing an average weight loss of 4,96 kg in orthognathic patients. This study aims to evaluate the effectiveness of a nutritional intervention using hypercaloric-hyperproteic ONS in limiting weight loss, primary objective, and improving body composition, secondary objective. Additionally, phase angle, measured by bioimpedance, will be monitored as an indicator of nutritional status and cellular health. Materials and methods: 17 patients, aged 18-40 (5F, 12 M), undergoing orthognathic surgery, at the Maxillofacial Surgery unit of Padua Hospital, where randomized into two groups: an intervention group (9 patients) receiving dietary counseling and ONS supplementation (325 kcal, 20g protein) for 4 weeks, and a control group (8 patients) receiving only dietary counselling. Anthropometric and body composition measurement were taken at 3 time points: preoperative (T0), immediately postoperative (T1), and one month post-surgery (T2). Results: the study revealed clinically significant trends. Patients in the intervention group showed reduced weight loss (2,1 kg p=0.034) compared to the control group (4,7 kg), alongside a 0,4° improvement in phase angle (p=0.009), indicating better body mass quality and nutritional response. Conclusion: postoperative nutritional support with ONS in orthognathic patients significantly improves the recovery by reducing weight loss and enhancing body composition and nutritional status. Although the sample size is limited, the result suggests that ONS, combined with appropriate dietary counselling, is an effective strategy for optimizing postoperative recovery and improving patient quality of life. Further studies are needed to increase sample size and statistical significance.
2023
Orthognathic surgery and nutrition: efficacy of oral nutritional support in managing weight and body composition post-surgery, a prospective observational study
Introduzione:La chirurgia ortognatica, specialità della chirurgia maxillofacciale, corregge deformità dento-scheletriche, migliora funzioni come masticazione, fonazione e respirazione, ma comporta anche un aumento dello stress metabolico e un incremento del fabbisogno energetico e proteico nel periodo post-operatorio. Dopo l’intervento, i pazienti possono avere difficoltà nell'assumere alimenti, con un conseguente deterioramento dello stato nutrizionale e perdita di peso. Studi riportano una riduzione ponderale di 4,96 kg in questi pazienti. Questo studio mira a valutare l’efficacia di un supporto nutrizionale con ONS ipercalorici-iperproteici nel limitare il calo ponderale e migliorare la composizione corporea. MaterialieMetodi:Sono stati coinvolti 17 pazienti (5 F, 12 M), sottoposti a chirurgia ortognatica presso l’UOC Chirurgia Maxillo-Facciale dell’Ospedale di Padova, suddivisi in due gruppi. Il gruppo d’intervento ha ricevuto counselling dietetico e ONS per 4 settimane, mentre il gruppo di controllo ha ricevuto solo counselling. Sono state valutate le misure antropometriche, la composizione corporea e l’angolo di fase, a tre momenti: pre-operatorio (T0), post-operatorio (T1), e a un mese dall’intervento (T2).Risultati: I pazienti che hanno ricevuto ONS hanno mostrato una perdita di peso inferiore 2.1 kg(p=0.034)(-4.1%delPC) rispetto al gruppo di controllo 4.7 kg(-7.2%delPC) e un miglioramento dell’angolo di fase +0.4°(p=0.009), indicativo di una migliore qualità della massa corporea e stato nutrizionale. Conclusioni: L’integrazione con ONS ha dimostrato un impatto positivo sulla riduzione del calo ponderale e sul miglioramento della composizione corporea. Nonostante il campione limitato, i risultati suggeriscono l’efficacia degli ONS nel favorire il recupero post-chirurgico. Si sottolinea l’importanza di svolgere ulteriori studi per aumentare il campione e la significatività
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/77309