Milking is the cornerstone of every dairy cattle farm: it is traditionally performed twice a day, although this frequency can be adjusted based on specific characteristics of each farm, such as herd productivity, management level, and organizational capacity of the farm. Specifically, some farmers choose to enhance their daily milking routine by adding an additional milking session, increasing from two milkings within 24 hours (one every 12 hours) to three daily milkings (one every eight hours). The expected result is an increase in herd productivity in terms of liters of milk produced, as well as an improvement in the individual cows' welfare. The objective of this study was to evaluate the productivity increase resulting from this management adjustment in terms of milk produced during the first 150 days of lactation, along with the evaluation of certain parameters related to reproduction. The study, conducted at Società Agricola Zilio Vittorio e Benedetto S.S. in Villafranca Padovana (PD), compared the performance of two groups of 60 lactating cows each. Each group was evenly composed of first-calf heifers, second-calf cows, and multiparous cows, with data collected for the years 2022 (for cows milked twice daily) and 2023 (for cows milked three times daily); during these two years, there were no management changes except for the milking frequency.
La mungitura è l’aspetto cardine di ogni allevamento di bovine da latte: viene effettuata tradizionalmente due volte al giorno, anche se questa frequenza può essere modificata sulla base di alcune caratteristiche salienti del singolo allevamento, come produttività della mandria, livello gestionale della stessa e capacità organizzativa aziendale. Nello specifico, alcuni allevatori scelgono di implementare la loro routine giornaliera di mungitura aggiungendo una mungitura così da passare da due mungiture nell’arco di 24 ore (una mungitura ogni 12 ore) alle tre mungiture giornaliere (una ogni otto ore). Il risultato atteso è un aumento della produttività della mandria in termini di litri di latte prodotto, oltre ad un aumento dello stato di benessere delle singole bovine. L’obiettivo di questo studio è stato quello di valutare l’aumento produttivo indotto da questa modifica gestionale in termini di latte prodotto nei primi 150 giorni di lattazione, assieme alla valutazione di alcuni parametri inerenti alla sfera riproduttiva. L’attività, svolta presso la Società Agricola Zilio Vittorio e Benedetto S.S. di Villafranca Padovana (PD), ha visto confrontate le performances di due gruppi di 60 bovine in lattazione ciascuno. Ognuno dei due gruppi era composto in parti uguali da primipare, secondipare e pluripare e i dati raccolti sono relativi agli anni 2022 (per le bovine munte due volte al giorno) e 2023 (per le bovine munte tre volte al giorno); in questi due anni non vi sono state variazioni di carattere gestionale ad eccezione della frequenza di mungitura.
Influenza della frequenza di mungitura su parametri produttivi e riproduttivi in un allevamento altamente specializzato di bovine da latte.
ANTONINI, GIORGIO
2023/2024
Abstract
Milking is the cornerstone of every dairy cattle farm: it is traditionally performed twice a day, although this frequency can be adjusted based on specific characteristics of each farm, such as herd productivity, management level, and organizational capacity of the farm. Specifically, some farmers choose to enhance their daily milking routine by adding an additional milking session, increasing from two milkings within 24 hours (one every 12 hours) to three daily milkings (one every eight hours). The expected result is an increase in herd productivity in terms of liters of milk produced, as well as an improvement in the individual cows' welfare. The objective of this study was to evaluate the productivity increase resulting from this management adjustment in terms of milk produced during the first 150 days of lactation, along with the evaluation of certain parameters related to reproduction. The study, conducted at Società Agricola Zilio Vittorio e Benedetto S.S. in Villafranca Padovana (PD), compared the performance of two groups of 60 lactating cows each. Each group was evenly composed of first-calf heifers, second-calf cows, and multiparous cows, with data collected for the years 2022 (for cows milked twice daily) and 2023 (for cows milked three times daily); during these two years, there were no management changes except for the milking frequency.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/77945