The preservation of fresh filled pasta represents a challenge for the food industry due to variations in moisture and structure over time. Trough a series of experimental analyses, the physics-chemical parameters of half-moon shaped pasta filled of mushrooms and truffle were monitored, demonstrating how water migration significantly influences the stability of the product, contributing to qualitative degradation after a certain shelf-life period.

La conservazione della pasta fresca ripiena rappresenta un ostacolo per le industrie alimentari a causa delle variazioni di umidità e struttura nel tempo. Attraverso una serie di analisi sperimentali sono stati monitorati i parametri chimico-fisici di mezzelune ripiene di funghi e tartufo, dimostrando come lo spostamento dell'acqua influenzi significativamente la stabilità del prodotto, contribuendo a un degrado qualitativo dopo un certo periodo di shelf-life.

STUDIO DELL'EVOLUZIONE DELL'ACQUA E DI ALCUNE CARATTERISTICHE QUALITATIVE IN PASTA FRESCA RIPIENA DURANTE LO STOCCAGGIO.

BOVO, RACHELE
2023/2024

Abstract

The preservation of fresh filled pasta represents a challenge for the food industry due to variations in moisture and structure over time. Trough a series of experimental analyses, the physics-chemical parameters of half-moon shaped pasta filled of mushrooms and truffle were monitored, demonstrating how water migration significantly influences the stability of the product, contributing to qualitative degradation after a certain shelf-life period.
2023
EVOLUTION OF MOISTURE DISTRIBUTION DURING STORAGE IN FILLED FRESH PASTA AND ITS EFFECT ON PRODUCT QUALITY.
La conservazione della pasta fresca ripiena rappresenta un ostacolo per le industrie alimentari a causa delle variazioni di umidità e struttura nel tempo. Attraverso una serie di analisi sperimentali sono stati monitorati i parametri chimico-fisici di mezzelune ripiene di funghi e tartufo, dimostrando come lo spostamento dell'acqua influenzi significativamente la stabilità del prodotto, contribuendo a un degrado qualitativo dopo un certo periodo di shelf-life.
PASTA
SHELF LIFE
ACQUA
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/80381