In recent years, kiwi farmers are facing new challenges brought by climate change. Global warming is changing the weather conditions of the most important kiwi producing states such as Italy, New Zeland and China. Climate changes are altering plant phenology, with significant impacts on yield, production quality, and overall plant health. The goal of this thesis is to highlight the main phenological changes, their related consequences and the solutions to prevent or mitigate these variations. The first chapter describes botanical and phenological perspective of plant and the importance in the world of kiwi is illustrated through data on cultivated area, production levels of the main producer countries, and its economy relevance. The second chapter the most important variation of phenological variations, such as the anticipation of vegetative growth which increased dameges for late frost, the consequences of unmet chill requirements and the effects of high temperatures on fruits ripening. The third chapter highlights the possible strategies that farmers can to use against late frost, to reduce risk associated with unsatisfied the thermal requiremnts and to prevent alterations in the ripening phase. The solutions presented are only someone of the possible. Farmers will need to be able to adapt kiwifruit cultivation to new climatic conditions to continue producing.
Negli ultimi anni, i coltivatori di Actinidia stanno affrontando nuove sfide portate dal cambiamento climatico. Il surriscaldamento globale sta cambiando le condizioni metereologiche delle aree più tipiche di produzione del kiwi come l’Italia, la Nuova Zelanda e la Cina. Le variazioni climatiche stanno causando un’alterazione della fenologia della pianta con conseguenze sulla resa e sulla qualità della produzione e sulla salute della pianta. L’obbiettivo di questa tesi è mettere in evidenza le principali modifiche fenologiche che si possono verificare, le relative conseguenze, e alcune delle soluzioni per evitare o per risolvere le variazioni fenologiche. Nel primo capitolo verrà descritta la pianta sotto l’aspetto botanico e fenologico. Verrà illustrata l’importanza a livello mondiale attraverso dati sulla superfice coltivata, i livelli produttivi dei principali paesi produttori e l’importanza economica. Nel secondo capitolo verranno trattate le principali modificazioni a livello fenologico come l’anticipo della ripresa vegetativa che causa l’aumento del rischio di danni dalle gelate tardive, le conseguenze di una mancata soddisfazione dei requisiti termici e gli effetti delle alte temperature sulla la fase di maturazione del frutto. Nel terzo capitolo vengono messe in evidenza le possibili soluzioni che possono mettere in atto gli agricoltori per la difesa contro le gelate tardive, per impedire i rischi legati all’insoddisfazione dei requisiti termici e per evitare la modificazione della fase di maturazione. Le soluzioni presentate sono solamente alcune delle possibili. Gli agricoltori dovranno essere in grado di adattare la pianta di kiwi alle nuove condizioni climatiche per continuare a produrre kiwi.
L’actinidia di fronte al cambiamento climatico: effetti fenologici e strategie di adattamento
MORINI, ENRICO
2024/2025
Abstract
In recent years, kiwi farmers are facing new challenges brought by climate change. Global warming is changing the weather conditions of the most important kiwi producing states such as Italy, New Zeland and China. Climate changes are altering plant phenology, with significant impacts on yield, production quality, and overall plant health. The goal of this thesis is to highlight the main phenological changes, their related consequences and the solutions to prevent or mitigate these variations. The first chapter describes botanical and phenological perspective of plant and the importance in the world of kiwi is illustrated through data on cultivated area, production levels of the main producer countries, and its economy relevance. The second chapter the most important variation of phenological variations, such as the anticipation of vegetative growth which increased dameges for late frost, the consequences of unmet chill requirements and the effects of high temperatures on fruits ripening. The third chapter highlights the possible strategies that farmers can to use against late frost, to reduce risk associated with unsatisfied the thermal requiremnts and to prevent alterations in the ripening phase. The solutions presented are only someone of the possible. Farmers will need to be able to adapt kiwifruit cultivation to new climatic conditions to continue producing.| File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/93944