In many viticulture areas, the patogen Botrytis cinerea is capable of causing serious damage to the vine and in particular to ripe grapes. In the host, it causes the disease known as grey mould. Fungicides are widely used to prevent and counteract this disease. Nonetheless, it is increasingly necessary to reduce the use of chemical products because they represent a threat to human health and the environment. A promising alternative to protect crops is the usage of biocontrol agents (BCAs), which have numerous advantages. The dissertation, after a brief description of the host species Vitis vinifera, of B. cinerea, the grey mould and protective measures, deals with the importance of the use of biocontrol agents. The BCAs can be used alternatively or in succession to chemical products. Five BCAs are then presented (Bacillus subtilis, Bacillus amyloliquefaciens, Aureobasidium pullulans, Trichoderma atroviride and Pythium oligandrum), their action mechanisms against the patogen, the related commercial products registered on grapevine in Italy and some experiments carried out with these microorganisms. Their utilization is promising, both when they are individually used and in succession with each other or with chemical products.

In molte zone viticole il patogeno Botrytis cinerea è in grado di causare gravi danni alla vite e in particolare all'uva matura. In questo ospite è causa della malattia nota come muffa grigia. I fungicidi sono largamente utilizzati per prevenire e contrastare questa malattia. Tuttavia, è sempre più necessario ridurre l'utilizzo di prodotti chimici perchè rappresentano una minaccia per la salute dell'uomo e per l'ambiente. Una alternativa promettente per proteggere le colture è l'utilizzo degli agenti di biocontrollo (BCA), che presentano numerosi vantaggi. Questa tesi, dopo una breve descrizione della specie ospite Vitis vinifera, di B. cinerea, della muffa grigia e dei principali mezzi di lotta, tratta l'importanza dell'utilizzo degli agenti di biocontrollo. I BCA possono essere usati in alternativa o in successione ai prodotti chimici. Successivamente vengono presentati cinque BCA (ovvero Bacillus subtilis, Bacillus amyloliquefaciens, Aureobasidium pullulans, Trichoderma atroviride e Pythium oligandrum), i loro meccanismi d'azione contro il patogeno, i relativi prodotti commerciali registrati su vite in Italia e alcune sperimentazioni effettuate con questi microrganismi. Il loro utilizzo risulta promettente, sia quando vengono utilizzati singolarmente sia in successione tra di loro o con prodotti chimici.

Utilizzo degli agenti di biocontrollo nella lotta contro Botrytis cinerea su vite

GENTILI, MARTA
2021/2022

Abstract

In many viticulture areas, the patogen Botrytis cinerea is capable of causing serious damage to the vine and in particular to ripe grapes. In the host, it causes the disease known as grey mould. Fungicides are widely used to prevent and counteract this disease. Nonetheless, it is increasingly necessary to reduce the use of chemical products because they represent a threat to human health and the environment. A promising alternative to protect crops is the usage of biocontrol agents (BCAs), which have numerous advantages. The dissertation, after a brief description of the host species Vitis vinifera, of B. cinerea, the grey mould and protective measures, deals with the importance of the use of biocontrol agents. The BCAs can be used alternatively or in succession to chemical products. Five BCAs are then presented (Bacillus subtilis, Bacillus amyloliquefaciens, Aureobasidium pullulans, Trichoderma atroviride and Pythium oligandrum), their action mechanisms against the patogen, the related commercial products registered on grapevine in Italy and some experiments carried out with these microorganisms. Their utilization is promising, both when they are individually used and in succession with each other or with chemical products.
2021
Use of biocontrol agents against Botrytis cinerea on grapevine
In molte zone viticole il patogeno Botrytis cinerea è in grado di causare gravi danni alla vite e in particolare all'uva matura. In questo ospite è causa della malattia nota come muffa grigia. I fungicidi sono largamente utilizzati per prevenire e contrastare questa malattia. Tuttavia, è sempre più necessario ridurre l'utilizzo di prodotti chimici perchè rappresentano una minaccia per la salute dell'uomo e per l'ambiente. Una alternativa promettente per proteggere le colture è l'utilizzo degli agenti di biocontrollo (BCA), che presentano numerosi vantaggi. Questa tesi, dopo una breve descrizione della specie ospite Vitis vinifera, di B. cinerea, della muffa grigia e dei principali mezzi di lotta, tratta l'importanza dell'utilizzo degli agenti di biocontrollo. I BCA possono essere usati in alternativa o in successione ai prodotti chimici. Successivamente vengono presentati cinque BCA (ovvero Bacillus subtilis, Bacillus amyloliquefaciens, Aureobasidium pullulans, Trichoderma atroviride e Pythium oligandrum), i loro meccanismi d'azione contro il patogeno, i relativi prodotti commerciali registrati su vite in Italia e alcune sperimentazioni effettuate con questi microrganismi. Il loro utilizzo risulta promettente, sia quando vengono utilizzati singolarmente sia in successione tra di loro o con prodotti chimici.
Botrytis cinerea
agenti biocontrollo
vite
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/9777