INTRODUCTION: The management of type 1 diabetes mellitus (T1DM) relies on exogenous insulin administration and adequate nutritional education. Despite improvements in therapy and the use of automated insulin delivery systems (AIDs), management remains challenging, especially following the consumption of complex meals. OBJECTIVE: To assess the difficulty of T1DM patients in managing complex meals and evaluate the effectiveness of AID systems in managing a complex meal (pizza). MATERIALS AND METHODS: 157 subjects followed at the Metabolic Diseases Unit of the University Hospital of Padua were enrolled. A questionnaire assessed their knowledge of complex meals and their management. Subsequently, three pizza management methods were evaluated in 15 subjects using AIDs. RESULTS: Analysis of the questionnaire highlights persistent difficulty managing complex meals, even among AID users who reported greater ease in managing these meals. In trials of pizza management with AIDs (TIR 74.20, 83.07%), better results were achieved compared to the use of a non-automated insulin pump (57.07%). CONCLUSIONS: The study confirms that complex meal consumption remains critical in type 1 diabetes, but that the use of technology can improve management.

INTRODUZIONE: La gestione del diabete mellito tipo 1 (DM1), si basa sulla somministrazione esogena d’insulina e su un'adeguata educazione nutrizionale. Nonostante i miglioramenti della terapia e l’utilizzo di sistemi automatici per la somministrazione di insulina (AID), la gestione rimane problematica, soprattutto in seguito all’assunzione di pasti “complessi”. OBIETTIVO: Valutare la difficoltà dei soggetti affetti da DM1 nella gestione di pasti complessi e valutare l’efficacia dei sistemi AID nella gestione di un pasto complesso (pizza). MATERIALI E METODI: Sono stati arruolati 157 soggetti seguiti presso l’UOC Malattie del Metabolismo dell’Azienda Ospedale-Università di Padova. Mediante un questionario sono state valutate le conoscenze relative ai pasti complessi e alla loro gestione. Successivamente, in 15 soggetti utilizzatori di AID sono state valutate 3 modalità di gestione della pizza. RISULTATI: L’analisi del questionario evidenzia una persistente difficoltà nella gestione dei pasti complessi, anche negli utilizzatori di AID che riferivano una maggior semplicità nella gestione di questi pasti. Nelle prove di gestione della pizza con AID (TIR 74,20, 83,07%) si sono ottenuti risultati migliori rispetto all’utilizzo di microinfusore non automatizzato (57,07%). CONCLUSIONI: Lo studio conferma che l’assunzione di pasti complessi rimane critica nel DM1 ma che l’utilizzo della tecnologia può migliorarne la gestione.

Studio osservazionale retrospettivo sulla gestione dei pasti complessi in pazienti con diabete tipo 1 in terapia con sistema closed loop

PASQUALON, AURORA
2024/2025

Abstract

INTRODUCTION: The management of type 1 diabetes mellitus (T1DM) relies on exogenous insulin administration and adequate nutritional education. Despite improvements in therapy and the use of automated insulin delivery systems (AIDs), management remains challenging, especially following the consumption of complex meals. OBJECTIVE: To assess the difficulty of T1DM patients in managing complex meals and evaluate the effectiveness of AID systems in managing a complex meal (pizza). MATERIALS AND METHODS: 157 subjects followed at the Metabolic Diseases Unit of the University Hospital of Padua were enrolled. A questionnaire assessed their knowledge of complex meals and their management. Subsequently, three pizza management methods were evaluated in 15 subjects using AIDs. RESULTS: Analysis of the questionnaire highlights persistent difficulty managing complex meals, even among AID users who reported greater ease in managing these meals. In trials of pizza management with AIDs (TIR 74.20, 83.07%), better results were achieved compared to the use of a non-automated insulin pump (57.07%). CONCLUSIONS: The study confirms that complex meal consumption remains critical in type 1 diabetes, but that the use of technology can improve management.
2024
A retrospective observational study on the management of complex meals in patients with type 1 diabetes treated with a closed loop system
INTRODUZIONE: La gestione del diabete mellito tipo 1 (DM1), si basa sulla somministrazione esogena d’insulina e su un'adeguata educazione nutrizionale. Nonostante i miglioramenti della terapia e l’utilizzo di sistemi automatici per la somministrazione di insulina (AID), la gestione rimane problematica, soprattutto in seguito all’assunzione di pasti “complessi”. OBIETTIVO: Valutare la difficoltà dei soggetti affetti da DM1 nella gestione di pasti complessi e valutare l’efficacia dei sistemi AID nella gestione di un pasto complesso (pizza). MATERIALI E METODI: Sono stati arruolati 157 soggetti seguiti presso l’UOC Malattie del Metabolismo dell’Azienda Ospedale-Università di Padova. Mediante un questionario sono state valutate le conoscenze relative ai pasti complessi e alla loro gestione. Successivamente, in 15 soggetti utilizzatori di AID sono state valutate 3 modalità di gestione della pizza. RISULTATI: L’analisi del questionario evidenzia una persistente difficoltà nella gestione dei pasti complessi, anche negli utilizzatori di AID che riferivano una maggior semplicità nella gestione di questi pasti. Nelle prove di gestione della pizza con AID (TIR 74,20, 83,07%) si sono ottenuti risultati migliori rispetto all’utilizzo di microinfusore non automatizzato (57,07%). CONCLUSIONI: Lo studio conferma che l’assunzione di pasti complessi rimane critica nel DM1 ma che l’utilizzo della tecnologia può migliorarne la gestione.
Diabete
Microinfusori
Pizza
Conta carboidrati
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/99033