Food safety culture has been an object of study for quite some time in the international food science community, as an important behavioural element to ensure a safer handling of food products. However, in Italy (as well as in the rest of Europe) it has become particularly relevant since the approval, by the European Commission, of Regulation (EU) 2021/382, which, indeed, introduced the establishment of a proper food safety culture as an obligation for Food Business Operators. The aim of this thesis is to examine the Regulation, focusing, in particular, on its criticalities and ambiguities (which caused some diffidence among companies), to interpret its provisions in light of what scientific literature has found to date, in an attempt to figure out what the new obligations for FBOs might consist of and how they could be verified. In addition, a questionnaire to measure food safety culture was developed, starting from similar tools by many international authors, and validated to be suitable for Italian food businesses. The aim of such questionnaire is to be the first step in the creation of measurement scheme for food safety culture, in the perspective of external voluntary audits, at first, and maybe of official controls in the future.

La cultura della sicurezza alimentare è oggetto di studio nella comunità delle scienze alimentari per un certo tempo ormai, come importante fattore comportamentale per garantire una manipolazione più sicura degli alimenti. Tuttavia, in Italia (così come nel resto d'Europa) ha assunto particolare rilevanza in seguito all'approvazione, da parte della Commissione Europea, del Regolamento (UE) 2021/382, che ha appunto introdotto, come obbligo in capo agli Operatori del Settore Alimentare, la creazione di un'appropriata cultura della sicurezza alimentare. Lo scopo della presente tesi è di esaminare il Regolamento, con particolare attenzione alle sue criticità ed ambiguità (le quali hanno creato una certa diffidenza tra le imprese), per interpretarne le norme alla luce della letteratura scientifica corrente, al fine di immaginare in cosa i nuovi obblighi per gli OSA possano consistere e come possa avvenirne l'accertamento. Inoltre, è stato sviluppato, a partire da strumenti simili creati da diversi autori internazionali, un questionario per misurare la cultura della sicurezza alimentare, il quale è stato poi validato al fine di essere adatto alle imprese alimentari italiane. Scopo di tale questionario è di essere un primo passo nella creazione di uno schema di misurazione della cultura della sicurezza alimentare, in vista, dapprima, di audit esterni volontari, e forse, in un futuro, anche di controlli ufficiali.

Food safety culture: analysis of a new challenge for Italian food business operators and development of a self-assessment questionnaire

DE ROSSI, MARCO EMILIO
2021/2022

Abstract

Food safety culture has been an object of study for quite some time in the international food science community, as an important behavioural element to ensure a safer handling of food products. However, in Italy (as well as in the rest of Europe) it has become particularly relevant since the approval, by the European Commission, of Regulation (EU) 2021/382, which, indeed, introduced the establishment of a proper food safety culture as an obligation for Food Business Operators. The aim of this thesis is to examine the Regulation, focusing, in particular, on its criticalities and ambiguities (which caused some diffidence among companies), to interpret its provisions in light of what scientific literature has found to date, in an attempt to figure out what the new obligations for FBOs might consist of and how they could be verified. In addition, a questionnaire to measure food safety culture was developed, starting from similar tools by many international authors, and validated to be suitable for Italian food businesses. The aim of such questionnaire is to be the first step in the creation of measurement scheme for food safety culture, in the perspective of external voluntary audits, at first, and maybe of official controls in the future.
2021
Food safety culture: analysis of a new challenge for Italian food business operators and development of a self-assessment questionnaire
La cultura della sicurezza alimentare è oggetto di studio nella comunità delle scienze alimentari per un certo tempo ormai, come importante fattore comportamentale per garantire una manipolazione più sicura degli alimenti. Tuttavia, in Italia (così come nel resto d'Europa) ha assunto particolare rilevanza in seguito all'approvazione, da parte della Commissione Europea, del Regolamento (UE) 2021/382, che ha appunto introdotto, come obbligo in capo agli Operatori del Settore Alimentare, la creazione di un'appropriata cultura della sicurezza alimentare. Lo scopo della presente tesi è di esaminare il Regolamento, con particolare attenzione alle sue criticità ed ambiguità (le quali hanno creato una certa diffidenza tra le imprese), per interpretarne le norme alla luce della letteratura scientifica corrente, al fine di immaginare in cosa i nuovi obblighi per gli OSA possano consistere e come possa avvenirne l'accertamento. Inoltre, è stato sviluppato, a partire da strumenti simili creati da diversi autori internazionali, un questionario per misurare la cultura della sicurezza alimentare, il quale è stato poi validato al fine di essere adatto alle imprese alimentari italiane. Scopo di tale questionario è di essere un primo passo nella creazione di uno schema di misurazione della cultura della sicurezza alimentare, in vista, dapprima, di audit esterni volontari, e forse, in un futuro, anche di controlli ufficiali.
Food safety
Food safety culture
Questionnaire
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
De Rossi, M. E. (2022). Food safety culture- analysis a new challenge for Italian food business operators and development of a self-assessment questionnaire .pdf

embargo fino al 21/02/2025

Dimensione 1.63 MB
Formato Adobe PDF
1.63 MB Adobe PDF

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/9923