Mushrooms are foods that play an important role in international diets, given their nutritional and beneficial properties in the human organism. The aim of this thesis was to define the qualitative characteristics of Pleurotus ostreatus and to evaluate how these can be influenced by biofortification cultivation techniques. Many studies show how LED lighting at different wavelengths, used during the production cycle, induces morphological and qualitative changes in the product. In this experiment, the effect of 3 different light treatments and the control with natural light on the development, yield and quality of P. ostreatus was analysed. It has been estimated that the different light treatments influence the appearance of the primordial, the number of fruit bodies per family, the width of the cap and the colour of the fruit bodies. The different mycelia did not show significant differences in the production and quality of the fruit bodies while the different substrates, in particular those coming from a biological management, have influenced the production of primordial and major colorimetric characters. From a qualitative point of view, the different light treatments did not influence the amount of antioxidants and polyphenols in the fruit bodies but instead determined differences in other qualitative parameters such as the level of soluble solids, pH and electrical conductivity but also the titratable acidity, dry matter and the amount of vitamin D2. Mycelium and substrates have also influenced the differentiation of qualitative parameters, determining not only the increase of the mentioned parameters but also the amount of antioxidants. Given the numerous positive results obtained in this thesis and the few scientific articles in the bibliography, further experimental tests should be developed to understand the real effects of light treatments on the productive and qualitative characteristics of P. ostreatus.

I funghi sono alimenti che occupano un ruolo importante nelle diete, date le loro proprietà nutritive e benefiche nell’organismo umano. Lo scopo di questo lavoro di tesi è stato quello di definire le caratteristiche qualitative del Pleurotus ostreatus e di valutare come queste possano essere influenzate dalle tecniche colturali di biofortificazione. Molti studi dimostrano come l’illuminazione LED a diverse lunghezze d’onda, utilizzate durante il ciclo di produzione, induca dei cambiamenti morfologici e qualitativi sul prodotto. In questa sperimentazione è stato analizzato l’effetto di 3 diversi trattamenti luminosi e del controllo con luce naturale sullo sviluppo, sulla resa e sulla qualità del P. ostreatus. È stato valutato che i diversi trattamenti luminosi influenzano la comparsa dei primordi, il numero dei corpi fruttiferi per famiglia, la larghezza del pileo e il colore dei basidiocarpi. I differenti miceli non hanno dimostrato delle differenze significative sulla produzione e sulla qualità dei corpi fruttiferi mentre i diversi substrati, in particolare quelli provenienti da una gestione biologica, hanno influenzato la produzione di primordi e i principali caratteri colorimetrici. Dal punto di vista qualitativo i differenti trattamenti luminosi non hanno influenzato la quantità di antiossidanti e di polifenoli nei basidiocarpi, ma invece hanno determinato delle differenze negli altri parametri qualitativi come il livello di solidi solubili, di pH e di conducibilità elettrica ma anche dell’acidità titolabile, di sostanza secca e il quantitativo di vitamina D2. Anche i miceli e i substrati hanno influito nella differenziazione dei parametri qualitativi determinando non solo l’aumento dei parametri citati ma anche della quantità di antiossidanti. Dati i numerosi risultati positivi ottenuti in questa tesi e i pochi articoli scientifici presenti in bibliografia, è opportuno sviluppare ulteriori prove sperimentali per comprendere i reali effetti dei trattamenti luminosi sulle caratteristiche produttive e qualitative del P. ostreatus.

Pleurotus ostreatus: effetti dell'illuminazione led su produzione e qualità

ZANUSSO, ELISA
2021/2022

Abstract

Mushrooms are foods that play an important role in international diets, given their nutritional and beneficial properties in the human organism. The aim of this thesis was to define the qualitative characteristics of Pleurotus ostreatus and to evaluate how these can be influenced by biofortification cultivation techniques. Many studies show how LED lighting at different wavelengths, used during the production cycle, induces morphological and qualitative changes in the product. In this experiment, the effect of 3 different light treatments and the control with natural light on the development, yield and quality of P. ostreatus was analysed. It has been estimated that the different light treatments influence the appearance of the primordial, the number of fruit bodies per family, the width of the cap and the colour of the fruit bodies. The different mycelia did not show significant differences in the production and quality of the fruit bodies while the different substrates, in particular those coming from a biological management, have influenced the production of primordial and major colorimetric characters. From a qualitative point of view, the different light treatments did not influence the amount of antioxidants and polyphenols in the fruit bodies but instead determined differences in other qualitative parameters such as the level of soluble solids, pH and electrical conductivity but also the titratable acidity, dry matter and the amount of vitamin D2. Mycelium and substrates have also influenced the differentiation of qualitative parameters, determining not only the increase of the mentioned parameters but also the amount of antioxidants. Given the numerous positive results obtained in this thesis and the few scientific articles in the bibliography, further experimental tests should be developed to understand the real effects of light treatments on the productive and qualitative characteristics of P. ostreatus.
2021
Pleurotus ostreatus: effects of led lighting on yield and quality
I funghi sono alimenti che occupano un ruolo importante nelle diete, date le loro proprietà nutritive e benefiche nell’organismo umano. Lo scopo di questo lavoro di tesi è stato quello di definire le caratteristiche qualitative del Pleurotus ostreatus e di valutare come queste possano essere influenzate dalle tecniche colturali di biofortificazione. Molti studi dimostrano come l’illuminazione LED a diverse lunghezze d’onda, utilizzate durante il ciclo di produzione, induca dei cambiamenti morfologici e qualitativi sul prodotto. In questa sperimentazione è stato analizzato l’effetto di 3 diversi trattamenti luminosi e del controllo con luce naturale sullo sviluppo, sulla resa e sulla qualità del P. ostreatus. È stato valutato che i diversi trattamenti luminosi influenzano la comparsa dei primordi, il numero dei corpi fruttiferi per famiglia, la larghezza del pileo e il colore dei basidiocarpi. I differenti miceli non hanno dimostrato delle differenze significative sulla produzione e sulla qualità dei corpi fruttiferi mentre i diversi substrati, in particolare quelli provenienti da una gestione biologica, hanno influenzato la produzione di primordi e i principali caratteri colorimetrici. Dal punto di vista qualitativo i differenti trattamenti luminosi non hanno influenzato la quantità di antiossidanti e di polifenoli nei basidiocarpi, ma invece hanno determinato delle differenze negli altri parametri qualitativi come il livello di solidi solubili, di pH e di conducibilità elettrica ma anche dell’acidità titolabile, di sostanza secca e il quantitativo di vitamina D2. Anche i miceli e i substrati hanno influito nella differenziazione dei parametri qualitativi determinando non solo l’aumento dei parametri citati ma anche della quantità di antiossidanti. Dati i numerosi risultati positivi ottenuti in questa tesi e i pochi articoli scientifici presenti in bibliografia, è opportuno sviluppare ulteriori prove sperimentali per comprendere i reali effetti dei trattamenti luminosi sulle caratteristiche produttive e qualitative del P. ostreatus.
Pleurotus ostreatus
Illuminazione a led
Produzione
Qualità
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/35817