Curcumin is a secondary metabolite which characterizes some plants belonging to the Curcuma genus, particularly to the Curcuma longa. Since ancient times this molecule has been used by populations in Asia, especially in Indian cuisine, for its characteristic spicy flavour, colouring power in foods and beneficial properties. Nowadays it has been possible to prove scientifically the truthfulness of these healthy effects on the human body, thanks to the enormous scientific progress in the last sixty years. First of all, it is important to recall the antioxidant and anti-inflammatory property. In addition, turmeric has become a well-known marketed foodstuff all over the world thanks to these factors : the incredible development of communication among countries and the consequent increase of globalization. Many scientific articles describe extraction techniques designed to extract curcumin. There are several techniques for extracting curcumin : from traditional techniques (such as Soxhlet, solvent) to more innovative ones (for example ultrasounds, microwaves, enzymes, magnetic particles). It is interesting to analyse and compare them, where data allow, in order to verify which one is the most efficient.

La curcumina è un metabolita secondario di alcune piante del genere Curcuma, in particolare della Curcuma longa. Questa molecola è stata utilizzata fin dall’antichità dalle popolazioni dell’Asia, soprattutto nella cucina indiana, per il suo caratteristico sapore speziato, per il suo potere colorante nei cibi e per le sue proprietà benefiche. Al giorno d’oggi, grazie all’enorme progresso scientifico degli ultimi 60 anni, si è potuta provare scientificamente la veridicità di questi effetti salutari sull’organismo umano; ricordiamo innanzitutto la proprietà antiossidante ed antinfiammatoria. Inoltre, grazie all’incredibile sviluppo delle comunicazioni tra paesi e al conseguente incremento del fenomeno della globalizzazione, la curcuma è diventata un prodotto alimentare conosciuto e commercializzato in tutto il mondo. Numerosi articoli scientifici descrivono tecniche di estrazione atte ad estrarre la curcumina. Esistono diverse tecniche di estrazione della curcumina, da quelle tradizionali (come Soxhlet, solvente) a quelle più innovative (come ultrasuoni, microonde, enzimi, particelle magnetiche). È interessante descriverle e confrontarle, dove i dati lo consentono, per capire quale sia la più efficiente.

Curcumina, proprietà e tecniche di estrazione.

FRISO, EMANUELE
2021/2022

Abstract

Curcumin is a secondary metabolite which characterizes some plants belonging to the Curcuma genus, particularly to the Curcuma longa. Since ancient times this molecule has been used by populations in Asia, especially in Indian cuisine, for its characteristic spicy flavour, colouring power in foods and beneficial properties. Nowadays it has been possible to prove scientifically the truthfulness of these healthy effects on the human body, thanks to the enormous scientific progress in the last sixty years. First of all, it is important to recall the antioxidant and anti-inflammatory property. In addition, turmeric has become a well-known marketed foodstuff all over the world thanks to these factors : the incredible development of communication among countries and the consequent increase of globalization. Many scientific articles describe extraction techniques designed to extract curcumin. There are several techniques for extracting curcumin : from traditional techniques (such as Soxhlet, solvent) to more innovative ones (for example ultrasounds, microwaves, enzymes, magnetic particles). It is interesting to analyse and compare them, where data allow, in order to verify which one is the most efficient.
2021
Curcumin, property and extraction techniques
La curcumina è un metabolita secondario di alcune piante del genere Curcuma, in particolare della Curcuma longa. Questa molecola è stata utilizzata fin dall’antichità dalle popolazioni dell’Asia, soprattutto nella cucina indiana, per il suo caratteristico sapore speziato, per il suo potere colorante nei cibi e per le sue proprietà benefiche. Al giorno d’oggi, grazie all’enorme progresso scientifico degli ultimi 60 anni, si è potuta provare scientificamente la veridicità di questi effetti salutari sull’organismo umano; ricordiamo innanzitutto la proprietà antiossidante ed antinfiammatoria. Inoltre, grazie all’incredibile sviluppo delle comunicazioni tra paesi e al conseguente incremento del fenomeno della globalizzazione, la curcuma è diventata un prodotto alimentare conosciuto e commercializzato in tutto il mondo. Numerosi articoli scientifici descrivono tecniche di estrazione atte ad estrarre la curcumina. Esistono diverse tecniche di estrazione della curcumina, da quelle tradizionali (come Soxhlet, solvente) a quelle più innovative (come ultrasuoni, microonde, enzimi, particelle magnetiche). È interessante descriverle e confrontarle, dove i dati lo consentono, per capire quale sia la più efficiente.
curcumina
curcuma
proprietà
estrazione
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Tesi Friso Emanuele.pdf

accesso riservato

Dimensione 2.13 MB
Formato Adobe PDF
2.13 MB Adobe PDF

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/40845