Traditional approaches for surveillance of foodborne illnesses are able to capture only a fraction of the foodborne illness burden in the European Union, due to a reduced number of affected individuals seeking medical care or reporting the event to the authorities. A possible solution for the improvement of the current surveillance method could be the addition of supplementary nontraditional approaches, and in particular the analysis of foodborne disease reports published on restaurants review sites. Scientific literature review gave a positive feedback as it showed that this technology is promising. The aim of this study is therefore the creation of a dataset that contains reports of presumed foodborne illness events that took place in Italy and that were published on the websites Yelp and TripAdvisor. The dataset will be further studied by University of Modena and Reggio’s department of Communication and Economy, and is therefore a primal study that aims to get information about the methods that need to be implemented, and the actual applicability of this nontraditional approach to foodborne disease surveillance.
I tradizionali metodi di sorveglianza per la tutela della salute pubblica non sono in grado di rilevare la totalità degli eventi di tossinfezione alimentare che avvengono nel territorio dell’Unione Europea, a causa del fatto che solo una frazione delle persone che presentano sintomatologie dovute a questi eventi cerca aiuto medico, o segnala l’evento alle autorità. Una delle possibili soluzioni per migliorare e potenziare l’attuale sistema di sorveglianza, potrebbe essere quella dell’affiancamento di nuovi sistemi innovativi, tra i quali la sorveglianza tramite internet, e più in particolare analizzando le segnalazioni di tossinfezione alimentare pubblicate sui siti di recensioni per ristoranti. In letteratura scientifica sono presenti numerosi riscontri positivi, marcando quindi una potenzialità promettente. A tal proposito il presente lavoro si è incentrato nella creazione di un dataset per la raccolta di segnalazioni di presunte tossinfezioni alimentari avvenute in Italia e pubblicate sui siti di recensioni TripAdvisor e Yelp. Il dataset creato subirà ulteriore studio da parte del dipartimento di Comunicazione ed Economia dell’Università di Modena e Reggio e si pone dunque come analisi preliminare e conoscitiva per la raccolta di dati che possano dare informazioni sulle modalità e sull’applicabilità di questo metodo di sorveglianza innovativo nel campo dell’igiene alimentare.
Il potenziale dei social media come fonte di segnalazioni di tossinfezioni alimentari
RUFFATO, TOMMASO
2021/2022
Abstract
Traditional approaches for surveillance of foodborne illnesses are able to capture only a fraction of the foodborne illness burden in the European Union, due to a reduced number of affected individuals seeking medical care or reporting the event to the authorities. A possible solution for the improvement of the current surveillance method could be the addition of supplementary nontraditional approaches, and in particular the analysis of foodborne disease reports published on restaurants review sites. Scientific literature review gave a positive feedback as it showed that this technology is promising. The aim of this study is therefore the creation of a dataset that contains reports of presumed foodborne illness events that took place in Italy and that were published on the websites Yelp and TripAdvisor. The dataset will be further studied by University of Modena and Reggio’s department of Communication and Economy, and is therefore a primal study that aims to get information about the methods that need to be implemented, and the actual applicability of this nontraditional approach to foodborne disease surveillance.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/42199