The omega-3 fatty acids play a key role in several metabolic and signal functions. The need to assume them with the diet, on one side leads to the research of new formulations which could satisfy the required needs, on the other side it places some constraints due to their high sensitivity to oxidative degradation effects. The present research aims to develop a functional canned food source of omega-3 fatty acids and fiber by using portulaca (Portulaca oleracea) as ingredient, a spontaneous plant having a high content.

Gli acidi grassi omega-3 (PUFAs n-3) ricoprono un ruolo fondamentale in numerose funzioni metaboliche e di segnale. La necessità di assumerli con la dieta, da una parte stimola la ricerca di nuove formulazioni che possano soddisfare i fabbisogni richiesti, ma pone anche dei vincoli dovuti alla loro elevata suscettibilità ai fenomeni di degradazione ossidativa. Il presente elaborato si propone di progettare una conserva funzionale fonte di acidi grassi omega-3 e fibra utilizzando come ingrediente la portulaca (Portulaca oleracea), una pianta spontanea ad alto contenuto.

Studio preliminare per la produzione di una conserva vegetale fonte di acidi grassi omega-3 e fibra

VARIO, MATTEO
2022/2023

Abstract

The omega-3 fatty acids play a key role in several metabolic and signal functions. The need to assume them with the diet, on one side leads to the research of new formulations which could satisfy the required needs, on the other side it places some constraints due to their high sensitivity to oxidative degradation effects. The present research aims to develop a functional canned food source of omega-3 fatty acids and fiber by using portulaca (Portulaca oleracea) as ingredient, a spontaneous plant having a high content.
2022
Preliminary study for the production of a vegetable canned food source of omega-3 fatty acids and fiber
Gli acidi grassi omega-3 (PUFAs n-3) ricoprono un ruolo fondamentale in numerose funzioni metaboliche e di segnale. La necessità di assumerli con la dieta, da una parte stimola la ricerca di nuove formulazioni che possano soddisfare i fabbisogni richiesti, ma pone anche dei vincoli dovuti alla loro elevata suscettibilità ai fenomeni di degradazione ossidativa. Il presente elaborato si propone di progettare una conserva funzionale fonte di acidi grassi omega-3 e fibra utilizzando come ingrediente la portulaca (Portulaca oleracea), una pianta spontanea ad alto contenuto.
Omega 3
Acidi grassi
PUFAs
Conserva
Vegetale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/43018