Green manure is an agricultural practice also known as 'plant fertilisation' and consists of alternating normal horticultural crops with specific crops, thus fertilising the soil and supplying nutrients to it. It is also a sustainable practice that reduces soil degradation, groundwater pollution and the action of pathogenic microorganisms, this because the crops used act as natural biocides thanks to the defence systems of the root system that also help combat weeds. A fundamental mineral that is brought to the soil through fertilisation is nitrogen, which is used for the growth of plant tissue. This results in an accumulation of nitrates that turn into nitrites: toxic substances for which daily intake limits have been defined. The fertilisers that contribute the most nitrates to the soil are mineral and chemical fertilisers, resulting from the increasing use of productive inputs. The downside of green manure, however, is on the economic side: where, on the production side, new organic farming practices fail to fully meet the ever-increasing demand, also causing prices to rise.

Il sovescio è una pratica agricola chiamata anche “concimazione vegetale” e consiste nell’alternanza di normali colture orticole a colture specifiche, permettendo così la fertilizzazione del suolo e l’apporto di nutrienti allo stesso. È anche una pratica sostenibile che riduce il degrado del suolo, l’inquinamento delle falde acquifere e l’azione di microrganismi patogeni, questo perché le colture utilizzate fungono da biocidi naturali grazie ai sistemi di difesa dell’apparato radicale che aiutano a combattere anche le malerbe. Un minerale fondamentale che viene apportato al terreno attraverso la concimazione è l’azoto, utilizzato per l’accrescimento dei tessuti vegetali. Si riscontra quindi un accumulo di nitrati che si trasformano in nitriti: sostanze tossiche per cui sono stati definiti dei limiti di assunzione giornaliera. Le concimazioni che apportano più nitrati al terreno sono quella minerale e quella chimica, conseguenti al crescente utilizzo di input produttivi. Il lato del negativo sovescio si riscontra però dal punto di vista economico: dove, a livello produttivo, le nuove pratiche agricole biologiche non riescono a soddisfare totalmente la domanda in costante aumento, causando anche l’aumento dei prezzi.

La pratica del sovescio in orticoltura: effetti e prospettive

VETTORE, ILARIA
2022/2023

Abstract

Green manure is an agricultural practice also known as 'plant fertilisation' and consists of alternating normal horticultural crops with specific crops, thus fertilising the soil and supplying nutrients to it. It is also a sustainable practice that reduces soil degradation, groundwater pollution and the action of pathogenic microorganisms, this because the crops used act as natural biocides thanks to the defence systems of the root system that also help combat weeds. A fundamental mineral that is brought to the soil through fertilisation is nitrogen, which is used for the growth of plant tissue. This results in an accumulation of nitrates that turn into nitrites: toxic substances for which daily intake limits have been defined. The fertilisers that contribute the most nitrates to the soil are mineral and chemical fertilisers, resulting from the increasing use of productive inputs. The downside of green manure, however, is on the economic side: where, on the production side, new organic farming practices fail to fully meet the ever-increasing demand, also causing prices to rise.
2022
The practice of green manure on vegetables production: effects and perspectives
Il sovescio è una pratica agricola chiamata anche “concimazione vegetale” e consiste nell’alternanza di normali colture orticole a colture specifiche, permettendo così la fertilizzazione del suolo e l’apporto di nutrienti allo stesso. È anche una pratica sostenibile che riduce il degrado del suolo, l’inquinamento delle falde acquifere e l’azione di microrganismi patogeni, questo perché le colture utilizzate fungono da biocidi naturali grazie ai sistemi di difesa dell’apparato radicale che aiutano a combattere anche le malerbe. Un minerale fondamentale che viene apportato al terreno attraverso la concimazione è l’azoto, utilizzato per l’accrescimento dei tessuti vegetali. Si riscontra quindi un accumulo di nitrati che si trasformano in nitriti: sostanze tossiche per cui sono stati definiti dei limiti di assunzione giornaliera. Le concimazioni che apportano più nitrati al terreno sono quella minerale e quella chimica, conseguenti al crescente utilizzo di input produttivi. Il lato del negativo sovescio si riscontra però dal punto di vista economico: dove, a livello produttivo, le nuove pratiche agricole biologiche non riescono a soddisfare totalmente la domanda in costante aumento, causando anche l’aumento dei prezzi.
Sovescio
Nitriti e nitrati
Profilo economico
Sostenibilità
Concimazione
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/54076