Bioactive peptides are short sequences of aminoacids generally derived from dietary proteins. These molecules can be obtained through various processes such as chemical hydrolysis, enzymatic hydrolysis, and food fermentation. They are currently being researched and studied for their potential health benefits to humans. The scientific community is dedicating significant resources to understanding their mechanisms of action and potential therapeutic applications. Some of the activities of bioactive peptides include the ability to act as angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitors, thereby playing an antihypertensive role, or their antimicrobial capacity against specific pathogens and their antioxidant action, which serves as a means to counteract oxidative stress involved in the pathogenesis of chronic diseases. Their potential inclusion in functional foods or dietary supplements could also enhance food by-products, contributing to a sustainable approach in reducing global food waste. The aim of this thesis is to analyze bioactive peptides from their origin to their application, highlighting any potential benefits and criticisms.

I peptidi bioattivi sono delle corte sequenze di amminoacidi generalmente derivate da proteine alimentari. Queste molecole possono essere ottenute tramite vari processi come per esempio: l'idrolisi chimica, l'idrolisi enzimatica e la fermentazione degli alimenti. Attualmente c’è una continua ricerca e un continuo studio per quanto riguarda i loro potenziali benefici per la salute umana. La comunità scientifica, infatti, sta dedicando risorse significative per comprendere i loro meccanismi d'azione e potenziali applicazioni terapeutiche. Alcune attività dei peptidi bioattivi riguardano la capacità di operare come inibitori dell'enzima di conversione dell'angiotensina (ACE), svolgendo quindi un ruolo antipertensivo, oppure la capacità antimicrobica contro specifici patogeni e la loro azione antiossidante che rappresenta un mezzo per contrastare lo stress ossidativo, coinvolto nella patogenesi delle malattie croniche. La loro potenziale inclusione in alimenti funzionali o integratori alimentari potrebbe anche valorizzare i sottoprodotti alimentari, contribuendo ad un approccio sostenibile nella riduzione degli sprechi alimentari globali. Lo scopo di questa tesi è analizzare i peptidi bioattivi dalla loro origine alla loro applicazione, evidenziandone eventuali benefici e criticità.

PEPTIDI BIOATTIVI

MASIERO, FRANCESCO
2022/2023

Abstract

Bioactive peptides are short sequences of aminoacids generally derived from dietary proteins. These molecules can be obtained through various processes such as chemical hydrolysis, enzymatic hydrolysis, and food fermentation. They are currently being researched and studied for their potential health benefits to humans. The scientific community is dedicating significant resources to understanding their mechanisms of action and potential therapeutic applications. Some of the activities of bioactive peptides include the ability to act as angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitors, thereby playing an antihypertensive role, or their antimicrobial capacity against specific pathogens and their antioxidant action, which serves as a means to counteract oxidative stress involved in the pathogenesis of chronic diseases. Their potential inclusion in functional foods or dietary supplements could also enhance food by-products, contributing to a sustainable approach in reducing global food waste. The aim of this thesis is to analyze bioactive peptides from their origin to their application, highlighting any potential benefits and criticisms.
2022
BIOACTIVE PEPTIDES
I peptidi bioattivi sono delle corte sequenze di amminoacidi generalmente derivate da proteine alimentari. Queste molecole possono essere ottenute tramite vari processi come per esempio: l'idrolisi chimica, l'idrolisi enzimatica e la fermentazione degli alimenti. Attualmente c’è una continua ricerca e un continuo studio per quanto riguarda i loro potenziali benefici per la salute umana. La comunità scientifica, infatti, sta dedicando risorse significative per comprendere i loro meccanismi d'azione e potenziali applicazioni terapeutiche. Alcune attività dei peptidi bioattivi riguardano la capacità di operare come inibitori dell'enzima di conversione dell'angiotensina (ACE), svolgendo quindi un ruolo antipertensivo, oppure la capacità antimicrobica contro specifici patogeni e la loro azione antiossidante che rappresenta un mezzo per contrastare lo stress ossidativo, coinvolto nella patogenesi delle malattie croniche. La loro potenziale inclusione in alimenti funzionali o integratori alimentari potrebbe anche valorizzare i sottoprodotti alimentari, contribuendo ad un approccio sostenibile nella riduzione degli sprechi alimentari globali. Lo scopo di questa tesi è analizzare i peptidi bioattivi dalla loro origine alla loro applicazione, evidenziandone eventuali benefici e criticità.
Peptidi
Bioattivi
Salute
Funzionale
Metabolismo
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Peptidi Bioattivi Francesco Masiero 2007462 Scienze e Tecnologie Alimentari 2023 unipd.pdf

accesso aperto

Dimensione 7.4 MB
Formato Adobe PDF
7.4 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/59213