Sustainability in its different forms has become increasingly demanded in all human activities. The Consorzio di Tutela of Prosecco DOC intends to meet these expectations by improving the environmental, social, and economic sustainability of the brand it represents. To do so, it has initiated a project with other institutions, which provide advice on environmental, social, and economic issues. The method the consortium has chosen to certify its commitment and achievements in sustainability is the Equalitas standard. This standard provides a sustainability certification on three levels: product, company, and denomination. This thesis focuses on the study of improving the economic sustainability of the Prosecco DOC system and of the companies operating within it. After identifying the cost items related to the winemaking process, an exploratory investigation is carried out by analyzing the economic balance sheets of a selected sample of winemaking companies. The main cost items are listed and possible solutions for the reduction of production costs are presented, in order to maintain or improve the level of economic sustainability of the Prosecco DOC supply chain. These solutions comprise digitalization, the use of new technologies in wine cellars and the application of best practices and innovative management strategies.

Al giorno d’oggi l’attenzione nei confronti della sostenibilità nelle sue varie declinazioni è sempre più richiesta in tutte le attività umane. Il Consorzio di Tutela del Prosecco DOC intende soddisfare queste aspettative migliorando la sostenibilità ambientale, sociale ed economica della Denominazione che esso rappresenta. Per fare ciò ha avviato il progetto PRO.SE.C.CO DOC in collaborazione con altri enti che forniscono consulenza sui temi di ambiente, dinamiche sociali ed economiche. Il metodo che il Consorzio ha scelto di utilizzare per certificare il proprio impegno ed i risultati ottenuti a livello di sostenibilità è lo standard Equalitas. Questo standard prevede una certificazione su tre livelli: prodotto, azienda e denominazione. In questa tesi ci si concentra sullo studio del miglioramento della sostenibilità economica del sistema Prosecco DOC, in particolare delle aziende che operano all’interno di esso. Dopo l’individuazione delle varie voci di costo attribuibili al processo di vinificazione, si effettua un’indagine esplorativa analizzando i bilanci economici di un campione selezionato di aziende vinificatrici. Si procede quantificando le spese attribuibili alle varie voci di bilancio, e si propongono delle possibili soluzioni per il contenimento dei costi di produzione, al fine di mantenere o migliorare il livello di sostenibilità economica di cui gode la filiera del Prosecco DOC. Le soluzioni individuate comprendono la digitalizzazione, l’utilizzo di nuove tecnologie in cantina e la rigorosa adozione di buone pratiche di produzione e di approcci di gestione innovativi.

Sostenibilità economica e costi di produzione nella filiera del Prosecco DOC.

GIULIANI, DAMIANO
2022/2023

Abstract

Sustainability in its different forms has become increasingly demanded in all human activities. The Consorzio di Tutela of Prosecco DOC intends to meet these expectations by improving the environmental, social, and economic sustainability of the brand it represents. To do so, it has initiated a project with other institutions, which provide advice on environmental, social, and economic issues. The method the consortium has chosen to certify its commitment and achievements in sustainability is the Equalitas standard. This standard provides a sustainability certification on three levels: product, company, and denomination. This thesis focuses on the study of improving the economic sustainability of the Prosecco DOC system and of the companies operating within it. After identifying the cost items related to the winemaking process, an exploratory investigation is carried out by analyzing the economic balance sheets of a selected sample of winemaking companies. The main cost items are listed and possible solutions for the reduction of production costs are presented, in order to maintain or improve the level of economic sustainability of the Prosecco DOC supply chain. These solutions comprise digitalization, the use of new technologies in wine cellars and the application of best practices and innovative management strategies.
2022
Economic sustainability and production costs in the Prosecco DOC production chain.
Al giorno d’oggi l’attenzione nei confronti della sostenibilità nelle sue varie declinazioni è sempre più richiesta in tutte le attività umane. Il Consorzio di Tutela del Prosecco DOC intende soddisfare queste aspettative migliorando la sostenibilità ambientale, sociale ed economica della Denominazione che esso rappresenta. Per fare ciò ha avviato il progetto PRO.SE.C.CO DOC in collaborazione con altri enti che forniscono consulenza sui temi di ambiente, dinamiche sociali ed economiche. Il metodo che il Consorzio ha scelto di utilizzare per certificare il proprio impegno ed i risultati ottenuti a livello di sostenibilità è lo standard Equalitas. Questo standard prevede una certificazione su tre livelli: prodotto, azienda e denominazione. In questa tesi ci si concentra sullo studio del miglioramento della sostenibilità economica del sistema Prosecco DOC, in particolare delle aziende che operano all’interno di esso. Dopo l’individuazione delle varie voci di costo attribuibili al processo di vinificazione, si effettua un’indagine esplorativa analizzando i bilanci economici di un campione selezionato di aziende vinificatrici. Si procede quantificando le spese attribuibili alle varie voci di bilancio, e si propongono delle possibili soluzioni per il contenimento dei costi di produzione, al fine di mantenere o migliorare il livello di sostenibilità economica di cui gode la filiera del Prosecco DOC. Le soluzioni individuate comprendono la digitalizzazione, l’utilizzo di nuove tecnologie in cantina e la rigorosa adozione di buone pratiche di produzione e di approcci di gestione innovativi.
Prosecco DOC
Sparkling wine
Sustainability
Production costs
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
GIULIANI_DAMIANO.pdf

accesso aperto

Dimensione 1.69 MB
Formato Adobe PDF
1.69 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/60900