Listeria monocytogenes is the pathogenic bacterium responsible for listeriosis, an infection with a high mortality risk, especially for the most vulnerable groups such as infants, pregnant women, the elderly, or people with suppressed immune systems (cancer, diabetes, HIV or other patients). Its ability to form biofilms in food production environments increases the risk of food contamination, making its elimination complex. Currently, studies are underway to evaluate and compare different treatments aimed at preventing and managing L. monocytogenes biofilm formation on processing surfaces. Understanding the mechanisms of biofilm formation is crucial to examine the best treatment strategies needed to manage this known microbiological hazard and ensure food safety.
La Listeria monocytogenes è il batterio patogeno responsabile della listeriosi, un'infezione ad alto rischio di mortalità, soprattutto per le categorie più vulnerabili come neonati, donne in gravidanza, anziani, o persone con sistema immunitario soppresso (pazienti malati di cancro, diabete, HIV o altro). La sua capacità di formare biofilm negli ambienti di produzione alimentare incrementa il rischio di contaminazione alimentare, rendendo complessa la sua eliminazione. Attualmente, sono in corso studi di valutazione e confronto di diversi trattamenti, mirati alla prevenzione e gestione della formazione di biofilm di L. monocytogenes sulle superfici di lavorazione. La comprensione dei meccanismi di formazione del biofilm è cruciale per esaminare le migliori strategie di trattamento necessarie a gestire questo noto pericolo microbiologico e garantire la sicurezza alimentare.
Biofilm di Listeria monocytogenes in ambito alimentare: strategie per la prevenzione e la gestione del loro sviluppo
DELIALLISI, SINDI
2023/2024
Abstract
Listeria monocytogenes is the pathogenic bacterium responsible for listeriosis, an infection with a high mortality risk, especially for the most vulnerable groups such as infants, pregnant women, the elderly, or people with suppressed immune systems (cancer, diabetes, HIV or other patients). Its ability to form biofilms in food production environments increases the risk of food contamination, making its elimination complex. Currently, studies are underway to evaluate and compare different treatments aimed at preventing and managing L. monocytogenes biofilm formation on processing surfaces. Understanding the mechanisms of biofilm formation is crucial to examine the best treatment strategies needed to manage this known microbiological hazard and ensure food safety.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/72949