This thesis focuses on hybrid resistant grapevines, also known as PIWI. The objective of the work is to examine the history of viticulture, with particular attention to the technologies developed to combat the proliferation of pests. PIWI grapevines were created to facilitate vineyard management in response to current climate changes, which are having an increasingly negative impact on viticulture. Through the analysis of a specific case study, the thesis evaluates the advantages and disadvantages of PIWI. Using internal company data, the installation, ongoing management, and overall impact of these grapevines on the company are examined. The research aims to provide an in-depth understanding of the potential of PIWI grapevines in improving the sustainability and resilience of vineyards in an evolving climatic context.

Questa tesi si concentra sui vitigni ibridi resistenti, noti anche come PIWI. L'obiettivo del lavoro è esaminare la storia della viticoltura, con particolare attenzione alle tecnologie sviluppate per combattere la proliferazione dei parassiti. I vitigni PIWI sono stati creati per facilitare la gestione dei vigneti in risposta agli attuali cambiamenti climatici, che hanno un impatto crescente e negativo sulla viticoltura. Attraverso l'analisi di uno specifico caso studio, la tesi valuta i vantaggi e gli svantaggi dei PIWI. Utilizzando dati aziendali interni, vengono esaminati l'installazione, la gestione continua e l'impatto complessivo di questi vitigni sull'azienda. La ricerca mira a fornire una comprensione approfondita delle potenzialità dei vitigni PIWI nel migliorare la sostenibilità e la resilienza dei vigneti in un contesto climatico in evoluzione.

Vitigni Ibridi resistenti: come la viticoltura integra la sostenibilità

FRAMARIN, BENEDETTA
2023/2024

Abstract

This thesis focuses on hybrid resistant grapevines, also known as PIWI. The objective of the work is to examine the history of viticulture, with particular attention to the technologies developed to combat the proliferation of pests. PIWI grapevines were created to facilitate vineyard management in response to current climate changes, which are having an increasingly negative impact on viticulture. Through the analysis of a specific case study, the thesis evaluates the advantages and disadvantages of PIWI. Using internal company data, the installation, ongoing management, and overall impact of these grapevines on the company are examined. The research aims to provide an in-depth understanding of the potential of PIWI grapevines in improving the sustainability and resilience of vineyards in an evolving climatic context.
2023
Hybrid Resistant Grapevines: How viticulture integrates sustainability
Questa tesi si concentra sui vitigni ibridi resistenti, noti anche come PIWI. L'obiettivo del lavoro è esaminare la storia della viticoltura, con particolare attenzione alle tecnologie sviluppate per combattere la proliferazione dei parassiti. I vitigni PIWI sono stati creati per facilitare la gestione dei vigneti in risposta agli attuali cambiamenti climatici, che hanno un impatto crescente e negativo sulla viticoltura. Attraverso l'analisi di uno specifico caso studio, la tesi valuta i vantaggi e gli svantaggi dei PIWI. Utilizzando dati aziendali interni, vengono esaminati l'installazione, la gestione continua e l'impatto complessivo di questi vitigni sull'azienda. La ricerca mira a fornire una comprensione approfondita delle potenzialità dei vitigni PIWI nel migliorare la sostenibilità e la resilienza dei vigneti in un contesto climatico in evoluzione.
viticoltura
sostenibilità
PIWI
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Framarin Benedetta.pdf

accesso aperto

Dimensione 2.29 MB
Formato Adobe PDF
2.29 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/72958