This thesis explores the basic concepts of food tracking and tracing, describing their building blocks and their operation and highlighting the benefits and challenges they can bring to the different players in the production chain. In addition to this, the paper analyzes the European and international regulations, the voluntary standards and the certifications that regulate, coordinate and support the work done by these systems. In particular, the regulations provide to tracking and tracing a greater defence for consumer health and protect the market integrity, while, the various standards help promote food safety and improve the management of the entire supply chain. Additionally, in the paper, the systems and technologies used in tracking and tracing management are described. Specifically, these digital solutions have greatly revolutionized the world of tracking and tracing, in fact, they have become fundamental for the companies themselves who, working with these systems, are helped in the analysis of food data and information. In conclusion, the importance of the work of all the elements that make up tracking and tracing and how this is necessary in order to prevent and resolve any food alerts is highlighted, thus creating a single ecosystem in which the final goal is the protection of food safety and public health.
Questa tesi esplora i concetti base della tracciabilità e rintracciabilità alimentare, descrivendo i loro elementi costitutivi e il loro funzionamento, ed evidenziando i benefici e le sfide che possono comportare per i diversi protagonisti della filiera produttiva. Oltre a ciò, nell’elaborato vengono analizzate le normative europee ed internazionali, gli standard volontari e certificazioni che regolano, coordinano e supportano il lavoro svolto da questi sistemi. In particolare, le norme offrono alla tracciabilità e alla rintracciabilità una maggiore tutela per la salute del consumatore e proteggono l’integrità del mercato, mentre, i vari standard aiutano a promuovere la sicurezza alimentare e a migliorare la gestione dell’intera filiera. Per di più, nell’elaborato vengono descritti i sistemi e le tecnologie impiegate nella gestione della tracciabilità e della rintracciabilità. Nello specifico, queste soluzioni digitali hanno rivoluzionando enormemente il mondo della tracciabilità/rintracciabilità e, infatti, hanno assunto un valore per le stesse aziende che, lavorando con questi sistemi, vengono aiutate nell’analisi dei dati e delle informazioni sui prodotti alimentari. Per concludere, nell’elaborato di tesi viene evidenziato come il lavoro di tutti gli elementi che compongono la tracciabilità e la rintracciabilità sia necessario al fine di prevenire e risolvere eventuali allerte alimentari, creando così un unico ecosistema in cui l’obiettivo finale è la protezione della sicurezza alimentare e la salute pubblica.
L'importanza di Tracciabilità e Rintracciabilità nella gestione delle problematiche di sicurezza alimentare: una panoramica su normative e tecnologie di supporto
SIMIONATO, ELEONORA
2023/2024
Abstract
This thesis explores the basic concepts of food tracking and tracing, describing their building blocks and their operation and highlighting the benefits and challenges they can bring to the different players in the production chain. In addition to this, the paper analyzes the European and international regulations, the voluntary standards and the certifications that regulate, coordinate and support the work done by these systems. In particular, the regulations provide to tracking and tracing a greater defence for consumer health and protect the market integrity, while, the various standards help promote food safety and improve the management of the entire supply chain. Additionally, in the paper, the systems and technologies used in tracking and tracing management are described. Specifically, these digital solutions have greatly revolutionized the world of tracking and tracing, in fact, they have become fundamental for the companies themselves who, working with these systems, are helped in the analysis of food data and information. In conclusion, the importance of the work of all the elements that make up tracking and tracing and how this is necessary in order to prevent and resolve any food alerts is highlighted, thus creating a single ecosystem in which the final goal is the protection of food safety and public health.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Simionato_Eleonora.pdf
accesso riservato
Dimensione
665.49 kB
Formato
Adobe PDF
|
665.49 kB | Adobe PDF |
The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License
https://hdl.handle.net/20.500.12608/72999