One of the products used for the formation of animal feed are palatants, which are added to feed in varying proportions in order to entice animals to eat and thus make food tastier. These palatants are formed by category 3 products and change according to constitutional and environmental variables; therefore, you must always keep under control some chemical characteristics, including protein, fat and moisture in order to maintain certain standards for food appetisation. Near-infrared spectroscopy (NIRS) offers many advantages over other analytical techniques, including rapid analysis, no solvent use and minimal sample preparation without destruction. The main objective of this study was the construction of calibration models based on NIR spectra for predicting protein, fat and moisture concentrations in liquid palatants as pet food additives. The spectrometer used is the NIRFlex N-500 from "Buchi," with which spectral data from about 704 samples were recorded in the spectral region between 800-2500 nm (12500 - 4000 cm-1). The corresponding analytical analyses were also carried out to determine protein, fat, and moisture content, obtaining the following results: for the total liquid samples (R²c=0.96 for protein, R²c=0.96 for fat, R²c=0.94 for moisture), for cat-targeted palatants (R²c=0.55 for protein, R²c=0.74 for fat, R²c=0.69 for moisture), and for dog-targeted palatants (R²c=0.96 for protein, R²c=0.93 for fat, R²c=0.98 for moisture).The models that have been developed are intended to evaluate the possibility of replacing the analytical method with the spectroscopic method. In conclusion, the results of the study have demonstrated the potential of the technology that suggests the possibility of including models in the quality control process of liquid palatants in the pet food supply chain.
Uno dei prodotti utilizzati per la produzione di alimenti per animali da compagnia sono gli appetizzanti, i quali vengono aggiunti al cibo in proporzioni variabili per stimolare l’appetito degli animali rendendo i pasti più appetibili. Questi appetizzanti sono formati da prodotti di categoria 3 e cambiano in base a variabili costituzionali e ambientali; quindi, bisogna sempre tenere sotto controllo alcune caratteristiche chimiche, tra cui proteine, grassi ed umidità in modo da mantenere certi standard per l’appertizzazione degli alimenti. La spettroscopia del vicino infrarosso (NIRS) offre numerosi vantaggi rispetto alle altre tecniche analitiche, tra cui la rapidità di analisi, il non utilizzo di solventi, una minima preparazione del campione senza la sua distruzione. L'obiettivo principale di questo studio è stato la costruzione di modelli di calibrazione basati su spettri NIR per predizione delle concentrazioni di proteine, grassi e umidità negli appetizzanti liquidi come additivi per il pet food. Lo spettrometro utilizzato è il NIRFlex N-500 della “Buchi”, con il quale sono stati registrati i dati spettrali di circa 704 campioni nella regione spettrale tra gli 800-2500 nm (12500 - 4000 cm-1) ai quali sono state effettuate anche le relative analisi analitiche per la determinazione delle proteine, grassi ed umidità; ottenendo come risultati per il totale dei campioni liquidi (R2c=0,96 per le proteine, R2c=0,96 per i grassi, R2c=0,94 per l’umidità), per gli appetizzanti a destinazione gatti (R2c=0,55 per le proteine, R2c=0,74 per i grassi, R2c=0,69 per l’umidità) e per gli appetizzanti destinati ai cani (R2c=0,96 per le proteine, R2c=0,93 per i grassi, R2c=0,98 per l’umidità). I modelli che sono stati sviluppati hanno lo scopo di valutare la possibilità di sostituire il metodo analitico con il metodo spettroscopico. In conclusione, i risultati dello studio hanno dimostrato le potenzialità della tecnologia, che suggeriscono la possibilità di includere i modelli nel processo di controllo della qualità degli appetizzanti liquidi nella filiera del pet food.
Sviluppo di modelli di spettroscopia nel vicino infrarosso per la predizione dei componenti nutrizionali negli appetizzanti liquidi per il pet food
CAPPELLARI, GIACOMO
2023/2024
Abstract
One of the products used for the formation of animal feed are palatants, which are added to feed in varying proportions in order to entice animals to eat and thus make food tastier. These palatants are formed by category 3 products and change according to constitutional and environmental variables; therefore, you must always keep under control some chemical characteristics, including protein, fat and moisture in order to maintain certain standards for food appetisation. Near-infrared spectroscopy (NIRS) offers many advantages over other analytical techniques, including rapid analysis, no solvent use and minimal sample preparation without destruction. The main objective of this study was the construction of calibration models based on NIR spectra for predicting protein, fat and moisture concentrations in liquid palatants as pet food additives. The spectrometer used is the NIRFlex N-500 from "Buchi," with which spectral data from about 704 samples were recorded in the spectral region between 800-2500 nm (12500 - 4000 cm-1). The corresponding analytical analyses were also carried out to determine protein, fat, and moisture content, obtaining the following results: for the total liquid samples (R²c=0.96 for protein, R²c=0.96 for fat, R²c=0.94 for moisture), for cat-targeted palatants (R²c=0.55 for protein, R²c=0.74 for fat, R²c=0.69 for moisture), and for dog-targeted palatants (R²c=0.96 for protein, R²c=0.93 for fat, R²c=0.98 for moisture).The models that have been developed are intended to evaluate the possibility of replacing the analytical method with the spectroscopic method. In conclusion, the results of the study have demonstrated the potential of the technology that suggests the possibility of including models in the quality control process of liquid palatants in the pet food supply chain.File | Dimensione | Formato | |
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