The following work is part of a research project aimed at investigating the effectiveness of a new biostimulant product to be applied to the canopy of Vitis vinifera. The goal is to improve both agronomic characteristics, enhancing the plant's response to stress, and the aromatic precursor components in the must. Six photographic surveys were conducted to visually monitor the status of the plots. Additionally, petiole samples were collected for subsequent nitrogen (N) and potassium (K) analysis. Chemical parameters related to grape maturity were also monitored, including the creation of the so-called "ripening curve" and the average berry weight. Further analyses were carried out in a partner laboratory (Italiana Biotecnologie) to measure the total amino acid content in the must. The research was conducted on two different plots: one in Refrontolo (TV) with a 1-hectare experimental field and another in San Pietro di Feletto with a 1-hectare experimental field, all in collaboration with the agricultural company Andreola, led by Pola Stefano. The plots were divided into two 0.5-hectare subplots, with one treated subplot and one control (untreated) subplot. Surveys and sampling were carried out during the 2023 growing season.

Sperimentazione, con una nota ditta a livello mondiale di prodotti enologici, di un biostimolatore fogliare che può comportare un miglioramento qualitativo, sia in vigneto con una risposta più immediata e rassicurante agli stress abiotici, sia in cantina con un aumento del contenuto di APA nel mosto. La sperimentazione è stata effettuata in due vigneti con particolarità diverse, uno in conduzione convenzionale e uno in conduzione biologica. Sono stati effettuati 4 trattamenti in fasi fenologiche diverse, 2 in bottoni fiorali separati e compatti e 2 in invaiatura E' stato fatto un report fotografico a decadenza settimanale così da poter osservare lo sviluppo della pianta e la risposta a questo prodotto; per riuscire a vedere bene se la pianta rispondeva ai trattamenti sono stati presi, affianco agli appezzamenti trattati, dei testimoni (0,5 ha trattati e 0,5 ha testimone per tutte e due le sperimentazioni)

Effetti viticoli ed enologici di un nuovo biostimolante fogliare

SCHIEVENIN, MARCO
2023/2024

Abstract

The following work is part of a research project aimed at investigating the effectiveness of a new biostimulant product to be applied to the canopy of Vitis vinifera. The goal is to improve both agronomic characteristics, enhancing the plant's response to stress, and the aromatic precursor components in the must. Six photographic surveys were conducted to visually monitor the status of the plots. Additionally, petiole samples were collected for subsequent nitrogen (N) and potassium (K) analysis. Chemical parameters related to grape maturity were also monitored, including the creation of the so-called "ripening curve" and the average berry weight. Further analyses were carried out in a partner laboratory (Italiana Biotecnologie) to measure the total amino acid content in the must. The research was conducted on two different plots: one in Refrontolo (TV) with a 1-hectare experimental field and another in San Pietro di Feletto with a 1-hectare experimental field, all in collaboration with the agricultural company Andreola, led by Pola Stefano. The plots were divided into two 0.5-hectare subplots, with one treated subplot and one control (untreated) subplot. Surveys and sampling were carried out during the 2023 growing season.
2023
Viticultura! and enologica! effects of a new foliar biostimulant
Sperimentazione, con una nota ditta a livello mondiale di prodotti enologici, di un biostimolatore fogliare che può comportare un miglioramento qualitativo, sia in vigneto con una risposta più immediata e rassicurante agli stress abiotici, sia in cantina con un aumento del contenuto di APA nel mosto. La sperimentazione è stata effettuata in due vigneti con particolarità diverse, uno in conduzione convenzionale e uno in conduzione biologica. Sono stati effettuati 4 trattamenti in fasi fenologiche diverse, 2 in bottoni fiorali separati e compatti e 2 in invaiatura E' stato fatto un report fotografico a decadenza settimanale così da poter osservare lo sviluppo della pianta e la risposta a questo prodotto; per riuscire a vedere bene se la pianta rispondeva ai trattamenti sono stati presi, affianco agli appezzamenti trattati, dei testimoni (0,5 ha trattati e 0,5 ha testimone per tutte e due le sperimentazioni)
VITICOLTURA MIRATA
BIOSTIMOLATORI
ENOLOGIA IN CAMPO
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/77940