In recent years, the strawberry cultivation market has shown a positive trend, with Italy ranking fourteenth worldwide and fourth among European producers. Strawberry cultivation in Italy is predominantly carried out in open fields and greenhouses. However, soilless cultivation, though still a minority, represents an important innovation, offering advantages in terms of management and sustainability. This thesis aims to analyze the productive and qualitative performance of two strawberry varieties: Aprica and Sibilla, grown soilless in three experimental greenhouses. During the study, physiological parameters, physiological development (BBCH scale), and the SPAD index for nutritional status assessment and production yield were monitored. Additionally, laboratory analyses were conducted to determine the fruit's firmness and quality, providing a comprehensive overview of the potential of this technique in the Italian context.
Negli ultimi anni il mercato della fragolicoltura ha registrato un trend positivo, con l'Italia che si posiziona quattordicesima a livello mondiale e quarta tra i produttori europei. La coltivazione della fragola in Italia è prevalentemente in pieno campo e in serra. Tuttavia, la coltivazione fuori-suolo, seppur ancora minoritaria, rappresenta un'importante innovazione, offrendo vantaggi in termini di gestione e sostenibilità. Questa tesi ha l'obiettivo di analizzare le performance produttive e qualitative di due varietà di fragola: Aprica e Sibilla, coltivate fuori-suolo in tre serre sperimentali. Durante lo studio, sono stati monitorati parametri fisiologici, lo sviluppo fisiologico (scala BBCH), l'indice SPAD per la valutazione dello stato nutrizionale e la resa produttiva. In laboratorio sono state inoltre condotte analisi per determinare la consistenza e qualità del frutto, fornendo un quadro completo delle potenzialità di questa tecnica nel contesto italiano.
La coltivazione fuori-suolo della fragola nel Nord Italia: aspetti produttivi e qualitativi
BALLISTA, SARA
2023/2024
Abstract
In recent years, the strawberry cultivation market has shown a positive trend, with Italy ranking fourteenth worldwide and fourth among European producers. Strawberry cultivation in Italy is predominantly carried out in open fields and greenhouses. However, soilless cultivation, though still a minority, represents an important innovation, offering advantages in terms of management and sustainability. This thesis aims to analyze the productive and qualitative performance of two strawberry varieties: Aprica and Sibilla, grown soilless in three experimental greenhouses. During the study, physiological parameters, physiological development (BBCH scale), and the SPAD index for nutritional status assessment and production yield were monitored. Additionally, laboratory analyses were conducted to determine the fruit's firmness and quality, providing a comprehensive overview of the potential of this technique in the Italian context.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Ballista_Sara.pdf
accesso aperto
Dimensione
1.46 MB
Formato
Adobe PDF
|
1.46 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
The text of this website © Università degli studi di Padova. Full Text are published under a non-exclusive license. Metadata are under a CC0 License
https://hdl.handle.net/20.500.12608/77947