The agro-industrial productions cause waste along the entire supply chain. One of the main targets in advanced economic systems is to enhance the many industrial waste by converting them in value-added products, such as biofuels, enzymes, proteins or by using them as ingredients of functional food. In this thesis, a series of possible enhancements of wheat bran have been examined. In particular, the study mainly focuses on the possibility of promoting the use of wheat bran as an ingredient of functional food, starting with the analysis of its chemical composition and the evaluation of its main components. Moreover, the various difficulties related to the implementation of wheat bran in food have been evaluated, as well as the multiple strategies which can be employed in order to ensure the health effects of the wheat bran and at the same time to make food containing bran acceptable to the consumers.

Le produzioni agroindustriali determinano sprechi lungo tutta la filiera. A livello internazionale, una prospettiva economica sempre più promettente consiste nel valorizzare i numerosi scarti industriali, trasformandoli in prodotti a valore aggiunto quali, ad esempio, biocarburanti, enzimi, proteine o impiegandoli come ingredienti di functional food. In quest’elaborato si è presa in esame una serie di possibili valorizzazioni della crusca di frumento, sottoprodotto dell’attività molitoria ampiamente disponibile a livello mondiale. In particolare, lo studio si focalizza sulla possibilità di promuovere l’utilizzo di crusca di grano come elemento di functional food, partendo dall’analisi della sua composizione chimica e valutando le sue principali componenti. Inoltre, sono state valutate le diverse difficoltà legate all’implementazione della crusca di frumento negli alimenti, e le molteplici strategie potenzialmente utilizzabili per garantire gli effetti salutistici legati alla crusca e al contempo rendere gli alimenti contenenti crusca accettabili da parte del consumatore.

Valorizzazione della crusca di grano per applicazioni di functional food

DAL LAGO, ELIA
2021/2022

Abstract

The agro-industrial productions cause waste along the entire supply chain. One of the main targets in advanced economic systems is to enhance the many industrial waste by converting them in value-added products, such as biofuels, enzymes, proteins or by using them as ingredients of functional food. In this thesis, a series of possible enhancements of wheat bran have been examined. In particular, the study mainly focuses on the possibility of promoting the use of wheat bran as an ingredient of functional food, starting with the analysis of its chemical composition and the evaluation of its main components. Moreover, the various difficulties related to the implementation of wheat bran in food have been evaluated, as well as the multiple strategies which can be employed in order to ensure the health effects of the wheat bran and at the same time to make food containing bran acceptable to the consumers.
2021
Valorization of wheat bran for functional food applications
Le produzioni agroindustriali determinano sprechi lungo tutta la filiera. A livello internazionale, una prospettiva economica sempre più promettente consiste nel valorizzare i numerosi scarti industriali, trasformandoli in prodotti a valore aggiunto quali, ad esempio, biocarburanti, enzimi, proteine o impiegandoli come ingredienti di functional food. In quest’elaborato si è presa in esame una serie di possibili valorizzazioni della crusca di frumento, sottoprodotto dell’attività molitoria ampiamente disponibile a livello mondiale. In particolare, lo studio si focalizza sulla possibilità di promuovere l’utilizzo di crusca di grano come elemento di functional food, partendo dall’analisi della sua composizione chimica e valutando le sue principali componenti. Inoltre, sono state valutate le diverse difficoltà legate all’implementazione della crusca di frumento negli alimenti, e le molteplici strategie potenzialmente utilizzabili per garantire gli effetti salutistici legati alla crusca e al contempo rendere gli alimenti contenenti crusca accettabili da parte del consumatore.
crusca
functional food
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