The consumers’ request of more eco-friendly products and of a reduction of waste directs the attention towards more sustainable solutions even in the area of food packaging, such as the use of materials made of biopolymers for the production of edible films and coatings. As a matter of fact, these polysaccharide-, protein- or lipid-based natural polymers could be an alternative for the traditional use of petroleum-based plastics which causes serious environmental problems. Furthermore, thanks to their composition these materials have the potential to increase the stability and shelf-life of food. This thesis is about edible films and coatings and focuses on the description of chitosan, a biodegradable biopolymers obtained from the partial deacetylation of chitin with various protection functions on food products. Applications of chitosan-based coatings on strawberries are examined in order to describe their potential use and effects in terms of shelf-life duration.

La richiesta da parte dei consumatori di una maggiore sostenibilità ambientale ed una riduzione degli sprechi indirizza sempre più l’attenzione verso soluzioni ecosostenibili anche nell’ambito del packaging alimentare, come l’utilizzo di materiali a base di biopolimeri per la produzione di film e rivestimenti edibili. Infatti questi polimeri naturali composti da polisaccaridi, proteine o lipidi possono essere un’alternativa al tradizionale utilizzo di plastiche derivanti dal petrolio che ha seri impatti ambientali. Inoltre questi materiali, grazie alla loro composizione, hanno il potenziale per aumentare la stabilità e la shelf-life dei prodotti. Questo elaborato tratterà di film e rivestimenti edibili con un focus sulla descrizione del chitosano, biopolimero biodegradabile derivante dalla parziale deacetilazione della chitina con varie funzioni di protezione nei confronti dei prodotti alimentari. Verranno prese in esame le applicazioni di rivestimenti a base di chitosano sulle fragole per descriverne il potenziale utilizzo e gli effetti in termini di durata dalla shelf-life.

Rivestimenti edibili a base di chitosano: applicazioni sulle fragole

COSTA, CHIARA
2021/2022

Abstract

The consumers’ request of more eco-friendly products and of a reduction of waste directs the attention towards more sustainable solutions even in the area of food packaging, such as the use of materials made of biopolymers for the production of edible films and coatings. As a matter of fact, these polysaccharide-, protein- or lipid-based natural polymers could be an alternative for the traditional use of petroleum-based plastics which causes serious environmental problems. Furthermore, thanks to their composition these materials have the potential to increase the stability and shelf-life of food. This thesis is about edible films and coatings and focuses on the description of chitosan, a biodegradable biopolymers obtained from the partial deacetylation of chitin with various protection functions on food products. Applications of chitosan-based coatings on strawberries are examined in order to describe their potential use and effects in terms of shelf-life duration.
2021
Chitosan-based edible coatings: applications on strawberries
La richiesta da parte dei consumatori di una maggiore sostenibilità ambientale ed una riduzione degli sprechi indirizza sempre più l’attenzione verso soluzioni ecosostenibili anche nell’ambito del packaging alimentare, come l’utilizzo di materiali a base di biopolimeri per la produzione di film e rivestimenti edibili. Infatti questi polimeri naturali composti da polisaccaridi, proteine o lipidi possono essere un’alternativa al tradizionale utilizzo di plastiche derivanti dal petrolio che ha seri impatti ambientali. Inoltre questi materiali, grazie alla loro composizione, hanno il potenziale per aumentare la stabilità e la shelf-life dei prodotti. Questo elaborato tratterà di film e rivestimenti edibili con un focus sulla descrizione del chitosano, biopolimero biodegradabile derivante dalla parziale deacetilazione della chitina con varie funzioni di protezione nei confronti dei prodotti alimentari. Verranno prese in esame le applicazioni di rivestimenti a base di chitosano sulle fragole per descriverne il potenziale utilizzo e gli effetti in termini di durata dalla shelf-life.
Chitosano
Rivestimenti edibili
Packaging
Fragole
Shelf-life
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