The ongoing climate change is leading to a rise in global annual average temperatures, but above all to a change in the distribution and intensity of rainfall, often coupled with marked summer heat waves. In this new framework, it is of fundamental importance to monitor the actual water consumption of the vineyard and characterize the possible episodes of water stress, even in those areas where precipitation is still, on an annual basis, rather abundant as in the Veneto Region. It is also advisable to evaluate whether the crop coefficients used for the calculation of evapotranspiration are sufficiently representative. To achieve these purposes, in this study a real evapotranspiration monitoring of a vineyard in eastern Veneto was carried out, using the eddy covariance technique. This allowed us to know the actual evapotranspiration of the vineyard, allowing us to appreciate situations of water stress and related consequences on the photosynthetic activity of the vegetation. The thesis reports some preliminary results, useful for determining the water consumption of the vine.

Il cambiamento climatico in atto sta portando ad un innalzamento delle temperature medie annuali globali, ma soprattutto ad una variazione nella distribuzione e nell’intensità delle precipitazioni, spesso accoppiata a marcate ondate di calore estive. In questa nuova cornice, è di fondamentale importanza monitorare i consumi idrici effettivi del vigneto e caratterizzare i possibili episodi di stress idrico, anche in quelle aree dove la precipitazione è ancora, su base annua, piuttosto abbondante come nella Regione Veneto. È opportuno valutare, inoltre, se i coefficienti colturali utilizzati per il computo dell’evapotraspirazione siano sufficientemente rappresentativi. Per raggiungere tali scopi, in questo studio è stato condotto un monitoraggio dell’evapotraspirazione reale di un vigneto del Veneto orientale, tramite la tecnica dell’eddy covariance. Questo ha permesso di conoscere l’evapotraspirazione effettiva del vigneto, consentendo di apprezzare situazioni di stress idrico e relative conseguenze sull’attività fotosintetica della vegetazione. Nella tesi sono riportati alcuni risultati preliminari, utili alla determinazione dei consumi idrici della vite.

L'evapotraspirazione del vigneto: risultati del monitoraggio nella stazione di Lison

ALLARI, FRANCESCO
2021/2022

Abstract

The ongoing climate change is leading to a rise in global annual average temperatures, but above all to a change in the distribution and intensity of rainfall, often coupled with marked summer heat waves. In this new framework, it is of fundamental importance to monitor the actual water consumption of the vineyard and characterize the possible episodes of water stress, even in those areas where precipitation is still, on an annual basis, rather abundant as in the Veneto Region. It is also advisable to evaluate whether the crop coefficients used for the calculation of evapotranspiration are sufficiently representative. To achieve these purposes, in this study a real evapotranspiration monitoring of a vineyard in eastern Veneto was carried out, using the eddy covariance technique. This allowed us to know the actual evapotranspiration of the vineyard, allowing us to appreciate situations of water stress and related consequences on the photosynthetic activity of the vegetation. The thesis reports some preliminary results, useful for determining the water consumption of the vine.
2021
Vineyard evapotranspiration: results of monitoring at the Lison site
Il cambiamento climatico in atto sta portando ad un innalzamento delle temperature medie annuali globali, ma soprattutto ad una variazione nella distribuzione e nell’intensità delle precipitazioni, spesso accoppiata a marcate ondate di calore estive. In questa nuova cornice, è di fondamentale importanza monitorare i consumi idrici effettivi del vigneto e caratterizzare i possibili episodi di stress idrico, anche in quelle aree dove la precipitazione è ancora, su base annua, piuttosto abbondante come nella Regione Veneto. È opportuno valutare, inoltre, se i coefficienti colturali utilizzati per il computo dell’evapotraspirazione siano sufficientemente rappresentativi. Per raggiungere tali scopi, in questo studio è stato condotto un monitoraggio dell’evapotraspirazione reale di un vigneto del Veneto orientale, tramite la tecnica dell’eddy covariance. Questo ha permesso di conoscere l’evapotraspirazione effettiva del vigneto, consentendo di apprezzare situazioni di stress idrico e relative conseguenze sull’attività fotosintetica della vegetazione. Nella tesi sono riportati alcuni risultati preliminari, utili alla determinazione dei consumi idrici della vite.
evapotraspirazione
bilancio idrico
vigneto
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