The global demand for products of animal origin is constantly increasing due to the exponential growth of the population, the increase in average incomes, and the continuous urbanization. This leads to a continuous demand for protein raw materials by livestock to meet the growth needs of animals. Over the years, alternative and sustainable protein sources have been studied to better meet the nutritional needs of the animals raised and microalgae have been identified as a sustainable protein source, capable of providing polyunsaturated fatty acids, microelements, vitamins and antioxidants. When included in poultry diets, they bring benefits on immune functions, productive performance, quality of meat and eggs by concentrating polyunsaturated fatty acids and carotenoids. The purpose of this thesis was to evaluate the food supplementation with Chlorella vulgaris at 3% and 6% on production performance (growth, feed consumption, conversion index), slaughtering results and meat quality in broiler chickens.

La domanda globale di prodotti di origine animale è in continuo aumento a causa della crescita esponenziale della popolazione, dell’aumento dei redditi medi e della continua urbanizzazione. Questo comporta una continua richiesta di materie prime proteiche da parte della zootecnia per far fronte ai fabbisogni alimentari degli animali in produzione. Nel corso degli anni, fra le fonti proteiche alternative e sostenibili che sono state valutate, le microalghe sono state individuate come alimento in grado di apportare acidi grassi polinsaturi, microelementi, vitamine ed antiossidanti, oltre che proteine. Il loro uso nella dieta degli avicoli apporta benefici su funzioni immunitarie, prestazioni produttive, qualità della carne e delle uova. La presente tesi ha avuto come scopo la valutazione dell’effetto dell’integrazione alimentare con Chlorella vulgaris (al 3% e al 6%) sulle prestazioni produttive (accrescimento, consumo di mangime, indice di conversione), i risultati di macellazione e la qualità delle carne di polli da carne.

Inclusione di Chlorella Vulgaris nell'alimentazione dei polli da carne: effetti su prestazioni produttive e qualità del prodotto

PRAVATO, MATTIA
2022/2023

Abstract

The global demand for products of animal origin is constantly increasing due to the exponential growth of the population, the increase in average incomes, and the continuous urbanization. This leads to a continuous demand for protein raw materials by livestock to meet the growth needs of animals. Over the years, alternative and sustainable protein sources have been studied to better meet the nutritional needs of the animals raised and microalgae have been identified as a sustainable protein source, capable of providing polyunsaturated fatty acids, microelements, vitamins and antioxidants. When included in poultry diets, they bring benefits on immune functions, productive performance, quality of meat and eggs by concentrating polyunsaturated fatty acids and carotenoids. The purpose of this thesis was to evaluate the food supplementation with Chlorella vulgaris at 3% and 6% on production performance (growth, feed consumption, conversion index), slaughtering results and meat quality in broiler chickens.
2022
Inclusion of Chlorella vulgaris in diets for broiler chickens: effects on animal performance and product quality
La domanda globale di prodotti di origine animale è in continuo aumento a causa della crescita esponenziale della popolazione, dell’aumento dei redditi medi e della continua urbanizzazione. Questo comporta una continua richiesta di materie prime proteiche da parte della zootecnia per far fronte ai fabbisogni alimentari degli animali in produzione. Nel corso degli anni, fra le fonti proteiche alternative e sostenibili che sono state valutate, le microalghe sono state individuate come alimento in grado di apportare acidi grassi polinsaturi, microelementi, vitamine ed antiossidanti, oltre che proteine. Il loro uso nella dieta degli avicoli apporta benefici su funzioni immunitarie, prestazioni produttive, qualità della carne e delle uova. La presente tesi ha avuto come scopo la valutazione dell’effetto dell’integrazione alimentare con Chlorella vulgaris (al 3% e al 6%) sulle prestazioni produttive (accrescimento, consumo di mangime, indice di conversione), i risultati di macellazione e la qualità delle carne di polli da carne.
Polli
Carne
Chlorella Vulgaris
Alimentazione
Qualità prodotto
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/48585