Currently the agri-food sector is facing growing challenges in the areas of sustainability, safety and processing of products, packaging. Consumers are in fact looking for less processed products, with greater shelf life and which are able to maintain their nutritional and sensory properties during storage. The post-harvest phase turns out to be problematic as various factors, such as mechanical damage, decay of the physical-chemical characteristics of the product, susceptibility to pathogens, can cause significant economic losses. Edible coatings can be a solution, as being thin layers of edible material of different composition, they create a protective and selective barrier to humidity, oxygen, carbon dioxide and biotic agents, increasing the safety and shelf life of food in terms of quality- quantitative. In the application phase, we find different formulation alternatives of the various components, expanding their functionality with the incorporation of antioxidants, antimicrobials, essential oils and prebiotics. The application in asparagus can be effective because being a vegetable product with a high respiratory frequency, it is particularly susceptible to rapid deterioration in post-harvest.

Attualmente il settore agro-alimentare si trova ad affrontare sfide crescenti in ambito di sostenibilità, sicurezza e lavorazione dei prodotti, imballaggi. I consumatori sono infatti alla ricerca di prodotti meno lavorati, con maggiore conservabilità e che siano in grado di mantenere le proprietà nutrizionali e sensoriali in fase di conservazione. La fase di post-raccolta risulta essere problematica in quanto diversi fattori, quali danni meccanici, decadimento delle caratteristiche fisico-chimiche del prodotto, suscettibilità ad agenti patogeni, possono causare perdite economiche rilevanti. I rivestimenti commestibili possono essere una soluzione, in quanto essendo strati sottili di materiale edibile di diversa composizione, creano una barriera protettiva e selettiva a umidità, ossigeno, anidride carbonica e agenti biotici aumentando la sicurezza e la durata di conservazione degli alimenti in termini quali-quantitativi. In fase di applicazione, troviamo diverse alternative di formulazione dei vari componenti, ampliandone la funzionalità con l'incorporazione di agenti antiossidanti, antimicrobici, oli essenziali e prebiotici. L’applicazione negli asparagi può risultare efficace poiché essendo un prodotto vegetale ad alta frequenza respiratoria, è particolarmente suscettibile in post-raccolta a rapido deperimento.

Rivestimenti edibili ed effetti su conservazione e qualità dei prodotti ortofrutticoli: applicazioni sugli asparagi

MATTIOLI, AURORA
2022/2023

Abstract

Currently the agri-food sector is facing growing challenges in the areas of sustainability, safety and processing of products, packaging. Consumers are in fact looking for less processed products, with greater shelf life and which are able to maintain their nutritional and sensory properties during storage. The post-harvest phase turns out to be problematic as various factors, such as mechanical damage, decay of the physical-chemical characteristics of the product, susceptibility to pathogens, can cause significant economic losses. Edible coatings can be a solution, as being thin layers of edible material of different composition, they create a protective and selective barrier to humidity, oxygen, carbon dioxide and biotic agents, increasing the safety and shelf life of food in terms of quality- quantitative. In the application phase, we find different formulation alternatives of the various components, expanding their functionality with the incorporation of antioxidants, antimicrobials, essential oils and prebiotics. The application in asparagus can be effective because being a vegetable product with a high respiratory frequency, it is particularly susceptible to rapid deterioration in post-harvest.
2022
Edible coatings and effects on the preservation and quality of fruits and vegetables: applications on asparagus
Attualmente il settore agro-alimentare si trova ad affrontare sfide crescenti in ambito di sostenibilità, sicurezza e lavorazione dei prodotti, imballaggi. I consumatori sono infatti alla ricerca di prodotti meno lavorati, con maggiore conservabilità e che siano in grado di mantenere le proprietà nutrizionali e sensoriali in fase di conservazione. La fase di post-raccolta risulta essere problematica in quanto diversi fattori, quali danni meccanici, decadimento delle caratteristiche fisico-chimiche del prodotto, suscettibilità ad agenti patogeni, possono causare perdite economiche rilevanti. I rivestimenti commestibili possono essere una soluzione, in quanto essendo strati sottili di materiale edibile di diversa composizione, creano una barriera protettiva e selettiva a umidità, ossigeno, anidride carbonica e agenti biotici aumentando la sicurezza e la durata di conservazione degli alimenti in termini quali-quantitativi. In fase di applicazione, troviamo diverse alternative di formulazione dei vari componenti, ampliandone la funzionalità con l'incorporazione di agenti antiossidanti, antimicrobici, oli essenziali e prebiotici. L’applicazione negli asparagi può risultare efficace poiché essendo un prodotto vegetale ad alta frequenza respiratoria, è particolarmente suscettibile in post-raccolta a rapido deperimento.
edible coatings
asparagus
post-harvest
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