The brewing industry produces about 46 million tons of by-products every year, mainly spent grains, spent yeasts, hops, and wastewater. Most of these are either disposed of directly or used as animal feed. The study, after outlining the compositional characteristics of each of these products, discusses their valorization from a circular economy perspective.
L'industria birraria ogni anno produce circa 46 milioni di tonnellate di sottoprodotti, principalmente trebbie di birra, lieviti esausti, luppoli ed acque reflue. La maggior parte di questi viene smaltita direttamente, oppure utilizzata come mangime per gli animali. L'elaborato, dopo aver riportato le caratteristiche compositive di ciascuno di questi prodotti, ne discute la valorizzazione in un'ottica di economia circolare.
Applicazioni tradizionali e innovative dei sottoprodotti dell'industria della birra
BOZZOLA, MATILDE
2022/2023
Abstract
The brewing industry produces about 46 million tons of by-products every year, mainly spent grains, spent yeasts, hops, and wastewater. Most of these are either disposed of directly or used as animal feed. The study, after outlining the compositional characteristics of each of these products, discusses their valorization from a circular economy perspective.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/59187