The present thesis aims to conduct a comprehensive and comparative analysis of major plant-based beverages (such as soy milk, almond milk, rice milk, etc.) and traditional milk of animal origin. The focus will be on key aspects such as nutritional evaluation, sensory experience, and sustainability related to their production. The results obtained will not only highlight the distinctive nutritional and sensory characteristics of plant-based beverages compared to animal milk but will also assist consumers and food industry professionals in choosing more sustainable and healthy alternatives. The ultimate goal is to encourage the development of new food products in line with the growing demands of a society increasingly oriented towards environmental sustainability and health.
Il presente lavoro di tesi si propone di condurre un'analisi approfondita e comparativa tra le principali bevande a base vegetale (come il latte di soia, il latte di mandorle, il latte di riso, ecc.) e il tradizionale latte di origine animale. L'attenzione sarà concentrata su alcuni aspetti fondamentali quali la valutazione nutrizionale, l'esperienza sensoriale e la sostenibilità legata alla loro produzione. I risultati ottenuti non solo metteranno in evidenza le caratteristiche nutrizionali e organolettiche distintive delle bevande vegetali rispetto al latte di origine animale, ma saranno di aiuto ai consumatori e agli operatori del settore alimentare nella scelta di alternative più sostenibili e salutari. L'intento finale è stimolare lo sviluppo di nuovi prodotti alimentari in sintonia con le crescenti esigenze di una società sempre più orientata verso la sostenibilità ambientale e la salute.
Valutazione nutrizionale, organolettica e sostenibilità di alcune bevande di origine vegetale rispetto al latte di origine animale
KOSAKA, RITA
2023/2024
Abstract
The present thesis aims to conduct a comprehensive and comparative analysis of major plant-based beverages (such as soy milk, almond milk, rice milk, etc.) and traditional milk of animal origin. The focus will be on key aspects such as nutritional evaluation, sensory experience, and sustainability related to their production. The results obtained will not only highlight the distinctive nutritional and sensory characteristics of plant-based beverages compared to animal milk but will also assist consumers and food industry professionals in choosing more sustainable and healthy alternatives. The ultimate goal is to encourage the development of new food products in line with the growing demands of a society increasingly oriented towards environmental sustainability and health.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/61747