In response to the pressing challenges of escalating food and energy demands alongside the imperative to combat climate change, there is a growing emphasis on renewable technologies. This study explores the novel concept of agrophotovoltaics (APV) as a key element in the energy transition strategy. Despite apprehensions about landscape alterations, APV aims to concurrently enhance energy production and agricultural productivity, with a focus on environmental sustainability and water conservation. This thesis examines the critical role of crop selection in APV systems, assessing the yields, morphology, and quality parameters of broccoli, celeriac, grapevine, and cabbage. The analysis delves into the intricate balance required to ensure both efficient energy generation and the maintenance of high-quality crops in the food supply chain.
La sfida di soddisfare la crescente domanda di cibo ed energia, mitigando al contempo i cambiamenti climatici dovuti all’incremento delle emissioni di CO2, spinge verso lo sviluppo e l’adozione di tecnologie e approcci rinnovabili. Considerando la crescente domanda di fotovoltaico come cardine nella strategia di transizione energetica, sebbene le preoccupazioni relative alla trasformazione del paesaggio, è emerso il concetto di agrofotovoltaico (APV). Quest’ultimo dovrebbe essere in grado di contribuire in modo sinergico alla produzione di energia e al mantenimento della produttività agricola a scopi alimentari, mirando alla sostenibilità ambientale e al risparmio idrico. La selezione delle colture per i sistemi APV è fondamentale in quanto i pannelli solari "competono" con le piante per l'irraggiamento, il che può influenzare la crescita e la produzione delle colture, costituendo una continua sfida per preservare la qualità nella filiera agroalimentare. Questa tesi analizza e valuta gli aspetti positivi e negativi dell’installazione di sistemi APV, analizzando le rese, la morfologia e i parametri qualitativi di quattro colture (broccolo, sedano rapa, vite e cavolo cappuccio) prodotte in tale sistema.
IL SISTEMA AGRIVOLTAICO (APV): EFFETTI QUANTI-QUALITATIVI SULLE PRODUZIONI VEGETALI
MARZARI, LORENZO
2023/2024
Abstract
In response to the pressing challenges of escalating food and energy demands alongside the imperative to combat climate change, there is a growing emphasis on renewable technologies. This study explores the novel concept of agrophotovoltaics (APV) as a key element in the energy transition strategy. Despite apprehensions about landscape alterations, APV aims to concurrently enhance energy production and agricultural productivity, with a focus on environmental sustainability and water conservation. This thesis examines the critical role of crop selection in APV systems, assessing the yields, morphology, and quality parameters of broccoli, celeriac, grapevine, and cabbage. The analysis delves into the intricate balance required to ensure both efficient energy generation and the maintenance of high-quality crops in the food supply chain.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/61752