The word coffee refers to a stimulating and aromatic beverage widespread in the world which is derived from the drying, roasting, grinding and preparation of coffee beans. This final paper describes the etymology of the word coffee, the differences between the Arabica and Robusta species, and the production process from planting to preparation of the beverage. In particular, the different methods of coffee extraction (decoction, infusion and pressure method) are reported with a description of the respective types of coffee obtained. The chemical composition and the contribution that the various parameters have on the beverage are also analyzed so as to correlate the process parameters used with the quality of the finished product.
Il termine caffè fa riferimento ad una bevanda stimolante e aromatica molto diffusa nel mondo la quale viene ricavata dall’essiccazione, tostatura, macinatura e preparazione delle ciliegie di caffè. Il presente elaborato finale descrive l’etimologia della parola caffè, le differenze tra le specie Arabica e Robusta, il processo produttivo dalla semina alla preparazione della bevanda. In particolare, vengono riportate le diverse metodologie di estrazione del caffè (decozione, infusione e metodo a pressione) con la descrizione dei rispettivi tipi di caffè che si ottengono. Vengono inoltre analizzate la composizione chimica ed il contributo che i vari parametri hanno sulla bevanda così da correlare i parametri di processo utilizzati alla qualità del prodotto finito.
Il Caffè. Differenti tecnologie di estrazione e qualità del prodotto
COSENTINO, FABIOLA
2023/2024
Abstract
The word coffee refers to a stimulating and aromatic beverage widespread in the world which is derived from the drying, roasting, grinding and preparation of coffee beans. This final paper describes the etymology of the word coffee, the differences between the Arabica and Robusta species, and the production process from planting to preparation of the beverage. In particular, the different methods of coffee extraction (decoction, infusion and pressure method) are reported with a description of the respective types of coffee obtained. The chemical composition and the contribution that the various parameters have on the beverage are also analyzed so as to correlate the process parameters used with the quality of the finished product.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12608/67794