Listeria monocytogenes is a pathogenic bacterium responsible for listeriosis, a foodborne infection that occurs after the consumption of contaminated food. This disease mainly affects the most vulnerable segments of the population and has the ability to survive in adverse environmental conditions, making the monitoring and prevention of contamination in the food industry essential. In this context, the present thesis aims to analyze the effectiveness of an environmental detection kit for Listeria seeligeri and Listeria welshimeri, two species belonging to the same genus but not pathogenic to humans, whose presence indicates environmental conditions favorable for the development of L. monocytogenes. The kit provides results within 24 hours and does not require specialized personnel, simplifying the testing procedures and making them more accessible. Therefore, it represents an innovative solution compared to traditional methods, which require more time.

La Listeria monocytogenes è un batterio patogeno responsabile della listeriosi, una tossinfezione alimentare che si manifesta in seguito all’ingestione di alimenti contaminati. Si tratta di una patologia che colpisce soprattutto le fasce della popolazione più vulnerabili e ha la capacità di sopravvivere in condizioni ambientali avverse, rendendo essenziale il monitoraggio e la prevenzione della contaminazione nelle industrie alimentari. In questo contesto, la presente tesi si propone di analizzare l’efficacia di un kit di rilevazione ambientale per Listeria seeligeri e Listeria welshimeri, due specie appartenenti allo stesso genere ma non patogene per l’uomo, la cui presenza segnala condizioni ambientali favorevoli allo sviluppo della L. monocytogenes. Il kit consente di ottenere risultati in 24 ore e non richiede personale specializzato, semplificando le procedure di analisi e rendendole più accessibili. Si tratta quindi di una soluzione innovativa rispetto ai metodi tradizionali, che invece richiedono più tempo.

Valutazione dell'efficacia di un kit per il monitoraggio ambientale di Listeria spp. nell'industria alimentare

MICHIELAN, CHIARA
2023/2024

Abstract

Listeria monocytogenes is a pathogenic bacterium responsible for listeriosis, a foodborne infection that occurs after the consumption of contaminated food. This disease mainly affects the most vulnerable segments of the population and has the ability to survive in adverse environmental conditions, making the monitoring and prevention of contamination in the food industry essential. In this context, the present thesis aims to analyze the effectiveness of an environmental detection kit for Listeria seeligeri and Listeria welshimeri, two species belonging to the same genus but not pathogenic to humans, whose presence indicates environmental conditions favorable for the development of L. monocytogenes. The kit provides results within 24 hours and does not require specialized personnel, simplifying the testing procedures and making them more accessible. Therefore, it represents an innovative solution compared to traditional methods, which require more time.
2023
Evaluating the effectiveness of an environmental monitoring kit for Listeria spp. in food production
La Listeria monocytogenes è un batterio patogeno responsabile della listeriosi, una tossinfezione alimentare che si manifesta in seguito all’ingestione di alimenti contaminati. Si tratta di una patologia che colpisce soprattutto le fasce della popolazione più vulnerabili e ha la capacità di sopravvivere in condizioni ambientali avverse, rendendo essenziale il monitoraggio e la prevenzione della contaminazione nelle industrie alimentari. In questo contesto, la presente tesi si propone di analizzare l’efficacia di un kit di rilevazione ambientale per Listeria seeligeri e Listeria welshimeri, due specie appartenenti allo stesso genere ma non patogene per l’uomo, la cui presenza segnala condizioni ambientali favorevoli allo sviluppo della L. monocytogenes. Il kit consente di ottenere risultati in 24 ore e non richiede personale specializzato, semplificando le procedure di analisi e rendendole più accessibili. Si tratta quindi di una soluzione innovativa rispetto ai metodi tradizionali, che invece richiedono più tempo.
Listeria
Sorveglianza
Ambiente di lavoro
Strumentazione
Sicurezza alimentare
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12608/77998