The subject of this final thesis is vitamins, micronutrients essential for our development. These molecules were discovered and isolated only starting from the early 1900s to treat various forms of hypovitaminosis. Their isolation has allowed the creation of food supplements and to fortify and enrich food with them. Furthermore, some vitamins are used as food additives for better food preservation, to improve its appearance or flavor, or for their antioxidant properties. The vitamins used in food supplements, fortified or enriched foods, and as food additives are generally obtained by de novo synthesis, chemical or chemical-physical extraction, or by means of modified microorganisms. Nowadays, food is processed to increase the shelf-life of the product, but many important micronutrients including vitamins are lost. Furthermore, the world population is increasingly inclined to consume processed products compared to fresh products, increasing the need to integrate vitamins with external supplements. Both of these aspects lead to a strong growth in the sale of food supplements and fortified or enriched foods, often without considering the problems related to an overdose of the same. In order to prevent these effects, an acceptable daily dose for vitamins has been estimated, in addition to the information and guidelines prepared by the Italian Ministry of Health on the vitamin intake necessary for health.

Argomento di questo elaborato finale di tesi sono le vitamine, micronutrienti essenziali per il nostro sviluppo. Queste molecole sono state scoperte e isolate solamente a partire dai primi anni del ‘900 per curare diverse forme di ipovitaminosi. Il loro isolamento ha permesso di creare dei supplementi alimentari e di fortificare e arricchire il cibo con esse. Inoltre, alcune vitamine vengono utilizzate come additivi alimentari per una migliore conservazione dell’alimento, per migliorarne l’aspetto o il sapore, oppure per le proprietà antiossidanti. Le vitamine usate negli integratori alimentari, negli alimenti fortificati o arricchiti, e come additivi alimentari, sono generalmente ottenute tramite sintesi ex-novo, estrazione chimica o chimico-fisica, o per mezzo di microrganismi modificati. Il cibo al giorno d’oggi viene processato per aumentare la shelf-life del prodotto, perdendo però molti importanti micronutrienti tra cui le vitamine. Inoltre, la popolazione mondiale è sempre più propensa a consumare i prodotti processati rispetto ai prodotti freschi aumentando il bisogno di integrare le vitamine con i supplementi esterni. Entrambi questi aspetti inducono una forte crescita della vendita degli integratori alimentari e degli alimenti fortificati o arricchiti, senza spesso considerare i problemi legati a un sovradosaggio delle stesse. Al fine di prevenire questi effetti è stata stimata una dose giornaliera ammissibile per le vitamine, oltre alle informazioni e alle linee guida predisposte dal Ministero della Salute italiano sull’apporto vitaminico necessario per la salute.

Le vitamine: dalla scoperta all'utilizzo quotidiano

CASSIN, GIORGIA
2024/2025

Abstract

The subject of this final thesis is vitamins, micronutrients essential for our development. These molecules were discovered and isolated only starting from the early 1900s to treat various forms of hypovitaminosis. Their isolation has allowed the creation of food supplements and to fortify and enrich food with them. Furthermore, some vitamins are used as food additives for better food preservation, to improve its appearance or flavor, or for their antioxidant properties. The vitamins used in food supplements, fortified or enriched foods, and as food additives are generally obtained by de novo synthesis, chemical or chemical-physical extraction, or by means of modified microorganisms. Nowadays, food is processed to increase the shelf-life of the product, but many important micronutrients including vitamins are lost. Furthermore, the world population is increasingly inclined to consume processed products compared to fresh products, increasing the need to integrate vitamins with external supplements. Both of these aspects lead to a strong growth in the sale of food supplements and fortified or enriched foods, often without considering the problems related to an overdose of the same. In order to prevent these effects, an acceptable daily dose for vitamins has been estimated, in addition to the information and guidelines prepared by the Italian Ministry of Health on the vitamin intake necessary for health.
2024
The vitamins: from discovery to daily use
Argomento di questo elaborato finale di tesi sono le vitamine, micronutrienti essenziali per il nostro sviluppo. Queste molecole sono state scoperte e isolate solamente a partire dai primi anni del ‘900 per curare diverse forme di ipovitaminosi. Il loro isolamento ha permesso di creare dei supplementi alimentari e di fortificare e arricchire il cibo con esse. Inoltre, alcune vitamine vengono utilizzate come additivi alimentari per una migliore conservazione dell’alimento, per migliorarne l’aspetto o il sapore, oppure per le proprietà antiossidanti. Le vitamine usate negli integratori alimentari, negli alimenti fortificati o arricchiti, e come additivi alimentari, sono generalmente ottenute tramite sintesi ex-novo, estrazione chimica o chimico-fisica, o per mezzo di microrganismi modificati. Il cibo al giorno d’oggi viene processato per aumentare la shelf-life del prodotto, perdendo però molti importanti micronutrienti tra cui le vitamine. Inoltre, la popolazione mondiale è sempre più propensa a consumare i prodotti processati rispetto ai prodotti freschi aumentando il bisogno di integrare le vitamine con i supplementi esterni. Entrambi questi aspetti inducono una forte crescita della vendita degli integratori alimentari e degli alimenti fortificati o arricchiti, senza spesso considerare i problemi legati a un sovradosaggio delle stesse. Al fine di prevenire questi effetti è stata stimata una dose giornaliera ammissibile per le vitamine, oltre alle informazioni e alle linee guida predisposte dal Ministero della Salute italiano sull’apporto vitaminico necessario per la salute.
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